Friss hírek

2009.02.27. 07:49

Rekormértékű zuhanás a japán autógyártásban

<p>Rekordmértékű, 41 százalékos visszaesés volt januárban a tavalyi év első hónapjával összehasonlítva a japán autógyártásban - közölte pénteken az ázsiai szigetország Autógyárainak Szövetsége (JAMA), amely szerint a drámai zuhanás a gyártásban a japán kocsik eladásának folyamatos visszaesésével függ össze.</p>

"Ez a legdrámaibb visszaesés 1967 óta, vagyis azóta, hogy gyűjteni kezdtük az ilyen jellegű adatokat" - mondta a JAMA szóvivője, aki szerint idén januárban 576 539 személyautót, teherautót és buszt állítottak elő a japán járműgyártók, mig a tavalyi év első hónapjában ez a szám még 976 975 volt, vagyis a kettő közötti különbség 41 százalék. Az exportban, amelynek zuhanása vetette vissza a gyártást, 59,1 százalékos volt a csökkenés januárban, 2008 év elejéhez képest.

Az egyik japán gazdaságkutató intézet szerint márciusban és áprilisban legalább ilyen mértékű visszaesés várható a tavalyi hasonló időszak adataihoz képest. Az intézet szerint ebben közrejátszik a jen árfolyamának emelkedése a dollárhoz képest, és legalábbis csak akkor mérséklődhet a visszaesés az autóiparban, amelynek egyik fő célállomása éppen az Egyesült Államok, ha a jen gyengül a dollárhoz képest.

A jelenlegi válsághelyzet az egész japán gazdaságot jellemzi, és ez újabb és újabb megszorításokhoz vezet. A tokiói kormány pénteki bejelentése szerint a tavaly októbertől idén márciusig terjedő fél éves időszakban összesen 160 ezer szerződéses munkás vesztette, illetve veszti el állását. A japán munkaügyi minisztérium pénteki bejelentése szerint ugyanebben az időszakban csaknem 10 ezer főállású dolgozót voltak kénytelenek elbocsátani a japán cégek. Mivel Japánban a szerződéses, illetve időszaki munkások a cégek munkásszállóiban laknak, az állásvesztés egyben azt is jelenti, hogy kiteszik őket onnan, vagyis hajéktalanná válnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!