Friss hírek

2009.02.11. 20:46

Pozsony továbbra is követeli, hogy a KMKF ne legyen az Országgyűlés intézménye

<p>Szlovákia határozottan követeli annak a magyar országgyűlési határozatnak az eltörlését, amellyel a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF) a magyar parlament állandó intézményévé tették. Erről Pavol Paška ((paska)) szlovák házelnök tett bejelentést a pozsonyi parlament külügyi bizottságának szerdai ülését követően.</p>

A külügyi bizottság február 25-én Esztergomban tanácskozik majd a magyar társbizottsággal, és a szlovák fél ezen az ülésen mindenképpen fel akarja vetni a fórum kérdését is. Paška szerint a pozsonyi parlament magyar képviselői állampolgárként bárhol és bármilyen találkozón részt vehetnek, de egy másik ország törvényhozásának intézményében nem fejthetnek ki tevékemységet.

A szlovák házelnök azt mondta, aggodalom tölti el a tervezett tanácskozás, pontosabban a magyar bizottság miatt. Az az érzése, mintha a szlovák képviselők döntőbíróság elé járulnának, ahol már minden előre világos, és csak a bűnüket kell megvallaniuk, valamint javaslatot tenniük a tisztítőtűzre. A szlovák parlamenti testület szeretné, ha a magyar féllel a találkozók rendszeresítésében állapodhatna meg.

Szili Katalin magyar házelnök tavaly decemberben egyezett meg szlovák kollégájával, hogy több parlamenti bizottság tárgyalóasztalhoz ül, majd márciusban ők is találkoznak. A szlovák parlamenti pártok különösen azt sérelmezik, hogy - szerintük - a pozsonyi parlamentben esküt tett magyar képviselőket a fórum határozatai külön feladatok végrehajtására is kötelezik.

A KMKF az Országgyűlés honlapja szerint 2004. szeptember 11-én fogadta el statútumát. A magyar törvényhozás 2008. március 5-én országgyűlési határozatot fogadott el, amelyben a 2004-ben alkotott, illetve 2006-ban módosított statútum alapján - tehát konzultatív testületként - saját intézményének ismeri el a KMKF-et, és ennek jegyében saját költségvetéséből biztosítja annak működését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!