Friss hírek

2009.02.20. 13:54

Orbán Viktor: változtatni kell az Unió válságkezelő stratégiáin, nem lehet kettős mércével mérni

<p>A Fidesz elnöke szerint az Európai Unió eddigi válságkezelő programjai veszélybe sodorják az Európai Unió létét. A helyzet megváltoztatásáért közösen próbálnak ezért fellépni a közép-európai tagállamok az Európai Néppárt következő miniszterelnöki csúcstalálkozóján - mondta a Független Hírügynökségnek a Fidesz elnöke, miután a Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel egyeztetett pénteken Varsóban. Orbán Viktor szerint szakítani kell azzal, hogy külön válságkezelő stratégiát dolgoznak ki az euróövezet tagországainak, és közben szinte semmit sem adnak az övezeten kívüli államoknak, köztük Magyarországnak. Nem lehet övezeten belül kettős mércével mérni, hiába nagy a csábítás - fogalmazott.</p>

Az Európai Uniónak olyan válságkezelési stratégiát kell kidolgoznia, amely euróhoz juttatná a közép-európai államokat, köztük Magyarországot. Ehhez a néppártiaknak van is konkrét javaslatuk - mondta Orbán Viktor, aki ennek kapcsán úgy fogalmazott: Magyarországot a kiszáradás veszélye fenyegeti. A külföldi anyabankok nem adnak ugyanis pénzt az itthoni leánybankoknak, így azok nem tudnak most hitelezni. A magyarországi központtal működő pénzintézetektől pedig - ilyen például az OTP Bank - az Európai Központi Bank nem fogad be fedezeteket, amelyekért cserébe euróban kaphatnánk forrásokat - magyarázta az ellenzéki pártelnök.

A közösségen belül nem lehet kettős mércével mérni, mert Közép-Európa olyan bajba kerülhet, amely nemcsak az érintett tagállamoknak, hanem egész Európának veszélyt jelenthet. Ez a politika kettészakíthatja ugyanis az Európai Uniót, euróövezeten belüli és kívüli országokra - mondta Orbán Viktor. Ha mindez még kiegészül úgynevezett protekcionista gazdaságpolitikával, akkor a nehéz devizahelyzet mellett tőke sem fog érkezni a közép-európai régióba, és ezáltal új munkahelyeket sem hoznak létre.

Orbán Viktor leszögezte, hogy az egységes Európai Uniót valamint a nyitott piacok politikáját fenn akarják tartani, de "ha a gazdag, euróövezethez tartozó államok ezzel ellentétes politikát folytatnak, akkor ezt tudomásul kell vennünk, és alkalmazkodnunk kell az új helyzethez". A cél elsősorban ugyanakkor nem egy alternatív közép-európai politika kidolgozása, hanem az, hogy Európai visszatérjen a nyitott piacok politikájához - tette hozzá.

Soros György magyar származású üzletember és nagybefektető a Financial Times-ban megjelent jegyzetében közös európai állampapírpiac valamint közös európai államkincstár létrehozását javasolta. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban a Független Hírügynökségnek azt mondta: a kezdeményezés indokolt és logikus, de egy ilyen rendszer létrehozásának rengeteg részletkérdése van. Ezek megválaszolása több év, így a mostani, kínzó gazdasági problémákra ezek a javaslatok nem jelentenek megoldást, legfeljebb csak hosszú távon. Most arra van szükség, hogy a közép-európai bankok euróhoz jussanak, úgy, hogy a külföldi anyatulajdonú bankok nem kiviszik a pénzt, hanem a leánybankoknak adják - ismételte meg.

Amíg a jegybankelnökök nem körvonalazzák terveiket, nem érdemes találgatni - így reagált a Fidesz elnöke azokra a piaci hírekre, amelyek szerint elképzelhető, hogy három régiós jegybank, a cseh, a lengyel és a magyar összehangolt kamatemeléssel próbálják megállítani az érintett országok fizetőeszközeinek további gyengülését.

Itthon Orbán Viktor szerint csak az állíthatná meg a forint gyengülését, ha a kormány távozik, és előrehozott választásokat írnak ki, amilyen hamar csak lehet. Egy új kormánynak kell kísérletet tennie arra, hogy helyreállítása a közbizalmat mind Magyarország, mind külföldön, mind a politikában, mind a gazdasági életben.

Orbán Viktor Varsóból Csehországba, Prágába megy, ott pénteken késő délután tárgyal Mirek Topolánekkel, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország miniszterelnökével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!