Friss hírek

2009.02.19. 15:44

Nem találják Allen Stanford-ot, pánik a betétesek körében

<p>Nem találják az amerikai hatóságok a texasi milliárdost, Allen Stanford-ot, akit csalás gyanújával keresnek. Az 58 éves bankár elleni vádak heveny pánikot idéztek elő a befektetőknél, betéteseknél, akik sorra vonják ki pénzüket Stanford bankjaiból - közölte csütörtökön az AFP.</p>

Két nappal azután, hogy az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsde Felügyelete (SEC) "sokkoló összegű csalással" vádolta meg Stanfordot, a hatóságok még mindig nem tudják, hogy az üzletember hol lehet.

A karib-szigeteki Antigua-n, amelyet Stanford üzleti birodalma központjaként tartanak számon, és Dél-Amerika több országában hisztérikus a hangulat azoknak a betéteseknek a körében, akik Stanford bankjaiban tartják pénzüket. A hatóságok mindenütt nyugtatgatni próbálják a tömött sorokban toporgó betéteseket, akik a pénzüket követelik vissza.

A Houston Chronicle című amerikai újságban Stanford 81 éves apja azt nyilatkozta, hogy fogalma sincs, hol lehet a fia, de megérti a hatóságokat, hogy keresik. Az idős férfi azt állította, hogy több mint egy hete beszélt telefonon a fiával a romló gazdasági helyezetről úgy általában, de részletekről nem volt szó. A férfi azt mondta, hogy képtelen elhinni a fia elleni vádakat, és nem hiszi, hogy menekül, illetve bújkál.

Amerikai sajtóértesülések szerint az FBI is nyomoz Stanford után. A szövetségi hatóságok szerint a bankár a mexikói Gulf nevű drog-kartell pénzeit mosta tisztára. Az amerikai ABC tévé híradója szövetségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a mexikói rendőrség lefoglalta Stanford több magángépét, és azokban olyan bizonyítékokat találtak, amelyek kapcsolatba hozzák a bankárt a Mexikóban kegyetlenségéről hírhedt drog-kartellal. Az ABC azt is állítja, hogy Stanford legkevesebb nyolcmillió dollárral támogatott washingtoni lobbistákat és törvényhozókat, és ezek között ott volt a republikánus elnökjelölt, John McCain szenátor, akinek a kampányára tavaly jelentős összeget adott.

Stanford klienseinek többsége azonban Közép- és Dél-Amerikában van. A venezuelai kormány máris kéréssel fordult az amerikai hatóságokhoz, hogy több információt kapjon Stanfordról, akinek bankja van Caracasban. Ali Rodriguez venezuelai pénzügyminiszter mindenesetre sietett kijelenteni, hogy az ország pénzügyi rendszere biztonságos és stabil. Ecuadorban a hatóságok felfüggesztették a Stanford Financial Group tranzakcióit, és Stanford ügynökeinek megtiltották, hogy a quito-I tőzsdén bármilyen műveletet végrehajtsanak. A karib-szigeteki Antigua-n százak álltak sorban a Stanford tulajdonában lévő Bank of Antigua-nál, hogy kivegyék pénzüket. Az ország kormányfője két napja próbálja nyugtatgatni az embereket, hogy a pénzük nincs veszélyben, ezért semmi ok a pánikra.

Az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsde Felügyelete egyelőre azzal gyanúsítja Stanford-ot, hogy 9.2 milliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényeket rendkivül magas kamatok igéretével. Az amerikai sajtó szerint az újabb botrány hatását felerősíti egy másik pénzember, Bernard Madoff 50 milliárd dolláros csalási ügye. Madoffot decemberben vádolták meg, és helyezték házi őrizetbe az Egyesült Államokban, de még a pere hátravan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!