Friss hírek

2009.02.17. 14:39

MSZP: Nem igaz, hogy a kormány enyhített a büntetőjog szigorán

<p>A kormány nem enyhített a büntetőjog szigorán, sőt újabb erőszakos cselekményeket tett büntethetővé - mondta Bárándy Gergely szocialista képviselő, miután a Fidesz a Büntető Törvénykönyv szigorítását kezdeményezte. A politikus szerint a rendőrök egyre jobb munkát végeznek, ám a jogalkotó nem készíthet indulatból jogszabályokat. Az MSZP azonban megvizsgálja a Fidesz konkrét javaslatait - tette hozzá.</p>

A kormány az elmúlt években számos új rendelkezést hozott, illetve szigorította a jelenlegieket az erőszakos bűncselekmények visszaszorítása érdekében - mondta kedden Bárándy Gergely. A szocialista képviselő ide sorolta egyebek mellett a zaklatás, az uzsora, a testi sértés előkészülete, a garázdaság és a pénzmosás szankcióinak változását is. A politikus emlékeztetett rá, hogy a Fidesz a szigorítások többségét nem támogatta.

Bárándy Gergely szerint nem lehet átültetni azt az amerikai modellt, amely szerint ha a visszaeső elkövető harmadszor kerül bíróság elé, büntetése duplázódik, súlyosabb esetben tényleges életfogytiglani büntetést kap. A kormánypárti politikus szerint így akár egy visszaeső kocsmai verekedőt, de akár egy utcai tüntetőt is életfogytig tartó szabadságvesztésre lehetne ítélni. A képviselő szerint ennek nem lenne visszatartó ereje, ráadásul alkotmányos aggályokat is felvet.

A Fidesz kezdeményezi a 2003-ban eltörölt középértékes ítélkezési gyakorlat visszaállítását is. Ez azt jelenti például, hogy ha egy bűncselekményt 10 és 20 év közötti ítélettel lehet sújtani, akkor a bíró ne a büntetési tétel minimumából, hanem középről kiindulva mérlegeljen. Bárándy Gergely szerint azonban a jogalkotó nem vonhatja el a bírák döntési jogát. A bíróság egy külön hatalmi ág, amelyet nem lehet korlátozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!