Friss hírek

2009.02.19. 20:11

Mérgező hulladékok jutnak illegálisan Nagy-Britanniából Nyugat-Afrikába

<p>Tonnaszámra exportáltak Nagy-Britanniából Nyugat-Afrikába mérgező hulladékokat illegálisan. Ezt közölte a brit média csütörtökön. A toxikus hulladékokat a városok szeméttelepeiről szedték össze, rakták konténerekbe, majd azokat hajókra, amelyek például Nigériába és Ghánába vitték a veszélyes szemetet.</p>

A brit média szerint ezzel kijátszották azt a brit törvényt, amely kötelezővé teszi, hogy a kiszuperált tévékészülékeket, komputereket, elektronikus eszközöket környezetvédelmi és egészségügyi szempontokból biztonságosan kell tárolni és megsemmisíteni. A törvény előírja, hogy szigorú szakmai előírásoknak megfelelő, szerződéses bontóknak kell szétszedniük, megsemmisíteniük, illetve újrahasznosítaniuk a veszélyes hulladékokat.

Az Independent nevű brit napilap, a Sky News brit tévé és a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet közös vizsgálata szerint több százezer hulladékká vált, veszélyes összetételű terméket vittek, visznek illegálisan Nyugat-Afrikába, ahol fiatalok, gyakran gyerekek szedik szét őket, miközben súlyos, gyakran végzetes mérgezést szenvednek el. Titokban készült felvételek mutatják például, hogy a Hampshire Megyei Tanácsa Basingstoke-ban lévő telepéről jutottak el Nigéria fővárosába, Lagosba veszélyes hulladékok, amelyeknek a brit környezetvédelmi törvény értelmében soha nem lett volna szabad elhagyniuk Nagy-Britanniát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!