Friss hírek

2009.02.26. 12:31

Megnyílt az Utazás 2009 kiállítás

<p>Csaknem 40 ország részvételével csütörtökön délelőtt megnyílt a 32. Utazás kiállítás a Budapesti Vásárközpontban. Ebben az évben 16 ezer négyzetméteren 800 cég várja az érdeklődőket vasárnap estig. A kiállítás idei díszvendége Görögország, de Japán is különleges programot állított ki a budapesti Utazás kiállításon.</p>

Gyenesei István turizmusért felelős önkormányzati miniszter a kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy egyelőre még nem látni, hogy a beutazó turizmus várható visszaesését mennyiben tudja kiváltani idén a belföldi turizmus.

Globális gazdasági, pénzügyi válság van, ami ebben az évben kihat a turizmusra is, nyilatkozta csütörtökön a Független Hírügynökségnek Róna Iván. A Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója hozzátette: nyilván kevesebb pénz jut majd ebben az évben utazásra, így 2009-ben nem a desztinációt választják majd meg az utazni vágyók, hanem a pénz dönti el az úti célt, tette hozzá Róna Iván. A hazai és külföldi prognózisok egyaránt azt mondják, hogy meg fog csappanni a hosszabb időtartamú és távolabbi országokat megcélzó utazások száma. Idén a figyelem a belföldi turizmusra és a szomszédos országokra irányul majd, tette hozzá a vezérigazgató.

A helyzet súlyos, de nem reménytelen, összegezte Róna Iván. Tavaly annak ellenére, hogy ősszel már jelentkeztek a gazdasági válság jelei, a rekordnak induló év jól zárt. Ez többek között azt jelenti, hogy az idelátogató csaknem 40 millió turista közül több mint 10 millióan eltöltöttek legalább egy vendégéjszakát valamilyen kereskedelmi szálláshelyen. Róna Iván bízik abban, hogy a kulturális turizmus éve a külföldi látogatókat továbbra is Magyarországra csábítja, ugyanis kultúrában nagyon jók vagyunk - fogalmazott a vezérigazgató.

A vasárnap estig látogatható Utazás kiállításra a MÁV vonalain és a Volánbusz belföldi járatain 50 százalékos menettérti jegyet biztosítanak a szervezők idén is.

Aktuális információ az Utazás kiállításról a: www.utazas.hungexpo.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!