Friss hírek

2009.02.20. 07:13

Megkerült Allen Stanford

<p>Megtalálták csütörtökön az amerikai Virginia államban Allen Stanford-ot, akit legkevesebb 9.2 milliárdos csalással gyanúsítanak. - közölte az FBI. A csalás gyanúja miatt az elmúlt napokban bezárták Stanford számos bankját, köztük latin-amerikai pénzintézeteit, ahol betétesek ezrei álltak sorba, hogy visszaszerezzék pénzüket. A texasi milliárdos vagyonát egy amerikai bíró zárolta.</p>

Az 58 éves férfit egyelőre nem vették őrizetbe a szövetségi ügynökök. " Átadtak Stanford úrnak bírósági határozatokat, amelyek az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsde Felügyeletének a Stanford Financial Group elleni eljárásával kapcsolatosak." - közölte Richard Kolko, az FBI szóvivője, aki annyit mondott még, hogy a bankárt a virginiai Fredericksburg közelében találták meg. Azt nem árulta el, hogy Stanford adta-e fel magát, vagy az ügynökök jutottak a nyomára.

Pánik tört ki a befektetők, betétesek között, amikor az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsde Felügyelete (SEC) "sokkoló összegű csalással" vádolta meg Stanfordot a minap.
A karib-szigeteki Antigua-n, amelyet Stanford üzleti birodalma központjaként tartanak számon, és Dél-Amerika több országában hisztérikus volt a hangulat a betéteseknek a körében, akik Stanford bankjaiban tartják pénzüket.

A Houston Chronicle című amerikai újságban Stanford 81 éves apja a minap azt nyilatkozta, hogy képtelen elhinni a fia elleni vádakat, és a véleménye szerint nem menekül, vagy bujkál. Amerikai sajtóértesülések szerint az FBI az ügyben is nyomoz, hogy Stanfordnak bankjaiban a mexikói Gulf nevű drog-kartell pénzeit mossák-e tisztára. Az amerikai ABC tévé híradója szövetségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a mexikói rendőrség lefoglalta Stanford több magángépét, és azokban olyan bizonyítékokat találtak, amelyek kapcsolatba hozzák a bankárt a Mexikóban kegyetlenségéről hírhedt drog-kartellal. Az ABC azt is állítja, hogy Stanford legkevesebb nyolcmillió dollárral támogatott washingtoni lobbistákat és törvényhozókat, és ezek között ott volt a republikánus elnökjelölt, John McCain szenátor, akinek a kampányára tavaly jelentős összeget adott.

Stanford klienseinek többsége azonban Közép- és Dél-Amerikában van. A venezuelai kormány kéréssel fordult az amerikai hatóságokhoz, hogy több információt kapjon Stanfordról, akinek bankja van Caracasban. Ali Rodriguez venezuelai pénzügyminiszter mindenesetre sietett kijelenteni, hogy az ország pénzügyi rendszere biztonságos és stabil. Ecuadorban a hatóságok felfüggesztették a Stanford Financial Group tranzakcióit, és Stanford ügynökeinek megtiltották, hogy a quito-i tőzsdén bármilyen műveletet végrehajtsanak. A karib-szigeteki Antigua-n százak álltak sorban a Stanford tulajdonában lévő Bank of Antigua-nál, hogy kivegyék pénzüket.

Az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsde Felügyelete egyelőre azzal gyanúsítja Stanford-ot, hogy 9.2 milliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényeket rendkívül magas kamatok ígéretével. Az amerikai sajtó szerint az újabb botrány hatását felerősíti egy másik pénzember, Bernard Madoff 50 milliárd dolláros csalási ügye. Madoffot decemberben vádolták meg, és helyezték házi őrizetbe az Egyesült Államokban, de még a pere hátravan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!