Friss hírek

2009.02.09. 21:26

Meghalt a 17 éve kómában fekvő olasz nő

<p>Meghalt Eluana Englaro - jelentette be hétfőn az olasz egészségügyi miniszter. Maurizio Sacconi a hírt a szenátus vésztanácskozásán jelentette be, amelyet azért hívtak össze, hogy megakadályozzák, hogy a 17 éve kómában fekvő nőt lekapcsolják az őt életbenntartó orvosi berendezésekről. Az udinei kórház, ahová a múlt kedden vitték a 38 éves nőt, pénteken szakította meg Eluana Englaro mesterséges táplálását, miután családja novemberben megnyerte azt pert, amit azért indítottak, hogy a kómában fekvő nő meghallhasson.</p>

Az ügy miatt Olaszországban politikai vita robbant ki az állam-, és a kormányfő között. A kormány pénteken rendkívüli rendeletet hozott, hogy megakadályozza az eutanáziát. Az államfő azonban nem írta alá a jogszabályt, arra hivatkozva, hogy a kormány rendelete alkotmányellenes. Napolitano és Berlusconi egyébként politikailag is "szemben áll" egymással. Silvio Berlusconi egy jobboldali kormány vezetője. A 83 éves Napolitano pedig baloldali: 1945-ben csatlakozott az Olasz Kommunista Párthoz, majd a párt 1991-es feloszlatása után a Baloldali Demokratikus Párt, későbbi nevén a Baloldali Demokraták tagja lett.

Eluana Englaro-t a múlt hét kedden hajnalban egy mentőautóval szállították át abba az udinei kórházba, amely vállalta, hogy nem kapcsolja rá életmentő gépekre. A 38 éves asszony, aki 17 éve feküdt kómában, jelképe lett az olaszországi mozgalomnak, amely szerint mindenkinek joga van a halálhoz. Az asszonyt egy Miláno közeli városka, Lecco egyik klinikájáról vitték át Udinéba. Amikor a kórház kapuján kigördült a mentőautó, egy eutanázia-ellenes csoport megpróbálta megakadályozni, hogy a kocsi továbbmenjen, miközben azt kiabálták: "Eluana él, ne öljétek meg őt !"

Eluana Englaro azután esett kómába, hogy 1992-ben egy autóbalesetben súlyos fejsérüléseket szenvedett. Orvosi közölték, hogy nem látnak rá esélyt, hogy valaha is visszatérjen a kómás állapotából. Apja és közeli hozzátartozói 1999 óta küzdenek azért, hogy meghallhasson.

A gyógyíthatatlan asszony életben tartásáért többször szót emelt a katolikus egyház. Egy milánói bíróság 2008. novemberben megváltoztatta az elsőfokú bíróság tiltó határozatát, és úgy döntött, hogy a nőt le lehet kapcsolni a gépekről, hogy meghalhasson, a helyi hatóságok azonban sokáig megakadályozták a kórházakat, hogy végrehajtsák a döntést.

Piedmont tartomány kormányzója, Mercedes Bresso, aki a középbal Demokrata Párt tagja, azt mondta korábban, hogy a tartománya segít a bírósági döntés érvényesítésében. "Nem élünk az ajatollahok köztársaságában, ahol a vallás megelőzi a törvényt" .

Más tartományok is jelezték, hogy helyt adnak az asszonynak, illetve családjának, de a jobboldali olasz kormány egészségügyi miniszterének nyomására elálltak ettől. Maurizio Sacconi miniszter figyelmeztette ugyanis az állami kórházakat, hogy beláthatatlan következményekkel kell számolniuk, amennyiben befogadják az asszonyt, majd lekapcsolják a gépekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!