Friss hírek

2009.02.23. 09:34

Másfél év múlva került elő Teleki

<p>Előkerült egy másfél éve ellopott köztéri szobor, gróf Teleki Pál mellszobra, amit a tolvajok még 2007 nyarán vittek el Gödöllőről. A szobrot egy fémkereskedő találta meg a telepén, mikor az előző évben felhalmozott fémhulladékot válogatták át. Ez az a szobor egyébként, aminek ellopása után elkezdődött a színesfém-kereskedelem megszigorítását célzó folyamat.</p>

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a legális fém-felvásárló telepen a tulajdonos a sorozatos rendőri ellenőrzések miatt saját maga tartott vizsgálatot és átválogatta a felhalmozott hulladék vasat. A lomok között egy bronz arcot talált, ezt jelentette a rendőröknek. A múlt héten megtalált szobrot hétfőn ellenőrizte a gödöllői polgármesteri hivatal egyik munkatársa és megállapította, hogy a 2007. augusztus 3-án ellopott Teleki szobor egy darabja az. A szobor egyébként 2 millió forintot ért, a tolvajok annak idején ezen felül 350 ezer forintos kárt okoztak a rongálással is.

Lukácsi Zsuzsanna, a Gödöllői Rendőrkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy rendszeresen ellenőrzik a rendőrök a fém felvásárlókat. Ilyenkor mindig tájékoztatják a tulajdonosokat, hogy szóljanak, ha gyanús fémet - szobrot, közlekedési táblát - akar valaki leadni. Egyelőre ez volt az egyetlen olyan lopott holmi, amit ennek az együttműködésnek köszönhetően találtak meg.

Közvetve egyébként ennek a szobornak az ellopása miatt kezdtek foglalkozni a színesfém-felvásárlás szigorításával. Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, a gödöllői Teleki-szobor ellopásakor ugyanis Gémesi György polgármester felháborodott hangú közleményben kérte a kormányt a színesfémekkel való visszaélések elleni fellépésre. Később a polgármester vezette önkormányzati szövetség kezdeményezett egyeztetéseket a lehetséges törvénymódosításokról. A szigorítással kapcsolatos terveket azután 2008 őszén már az Új rend és szabadság program kormánybiztosa jelentette be. Szükséges azonban az Európai Bizottság egyetértése is, mert az uniós kereskedelmet is érintené a változás. Most ezek az egyeztetések tartanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!