Friss hírek

2009.02.11. 10:01

MADÁRINFLUENZA - Kína bejelentette az első idei baromfijárványt

<p>Kína kedden késő este bejelentette, hogy H5N1-es madárinfluenza-járvány tört ki a baromfiállományban az északnyugati Hszincsiang tartományban. Ez 2009 első bejelentett járványa, pedig humán fertőzések és halálesetek már voltak idén, értetlenséget váltva ki a szakemberekből.</p>

A H5N1-es madárinfluenza-vírus emberről emberre nem képes terjedni, csak fertőzött állattal (leginkább házi szárnyassal) való közvetlen érintkezés útján tud embert megfertőzni. Kínában idén 8 ember kapta el a H5N1-es típusú madárinfluenzát, és közülük 5 meghalt.

Idén egészen mostanáig a hivatalos bejelentések szerint nem volt Kínában megbetegedés a baromfiállományban. A szakemberek értetlenül álltak a jelenség előtt. Egyben aggódnak, hogy a vírus módosulhatott, és már lappangó formában képes jelen lenni a baromfiállományban.

A pekingi bejelentés szerint több mint 500 szárnyas pusztult el, óvintézkedésképpen pedig 13 ezret semmisítenek meg. A közleményből nem derül ki, hogy csirkéről van-e szó.

Az 5 halálos eset közül az egyik Hszincsiang fővárosának, Urumcsinak a közelében történt, és az áldozat január 10-én fertőződött meg, de a most bejelentett baromfijárvány onnan ezer kilométerre tört ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!