Friss hírek

2009.02.27. 19:02

Leválhatnak a miskolciak és a tiszaújvárosiak a távhőszolgáltatóról

<p>Döntött az Alkotmánybíróság: a miskolci és a tiszaújvárosi önkormányzat jogtalanul akadályozta meg, hogy a lakók leváljanak a szerintük drága és pazarló módon működő távhőszolgáltató hálózatról. Az Alkotmánybíróság azt állapította meg, hogy a közgyűlés által hozott rendelet törvénysértő, ezért azt megsemmisíti. A rendelet lényegében azt tartalmazta, hogy azért nem lehet leválni a rendszerről és az olcsóbb gázfűtést választani, mert az növeli a légszennyezettséget. Az Alkotmánybírósághoz a megyei közigazgatási hivatal vezetője fordult, miután észrevételezte, hogy a képviselőtestületek nem változtatták meg a rendeletet, holott a döntés ellentétes magasabb szintű jogszabályokkal.</p>

A vitatott rendelet szerint az "épületek fűtéséből származó levegőszennyezés növekedésének megakadályozása érdekében a távhőszolgáltatással ellátott épületeknél a rendszerről való leválás, és ezen épületek vagy épületrészek más, kis hőteljesítményű kazánokkal történő fűtése nem engedélyezhető". Az Alkotmánybíróság ezt a rendeletet érvénytelenítette. Az indoklás szerint helyi képviselőtestület nem alkothat olyan rendeleteket, amelyek ellentétesek magasabb szintű jogszabályokkal, ebben az esetben a távhőszolgáltatásról szóló törvénnyel.

Az egyik miskolci házban a lakók öt éve határozták el, hogy leválnak a távfűtésről. Mire az engedélyek nagy részét beszerezték, az önkormányzat rendeletet alkotott, amelyben megtiltották a leválást. Grenyó Károlyné közös képviselő a Független Hírügynökségnek elmondta, a döntést követően nagy volt az elkeseredés volt a lakók között. Sokan azt mondták, ne törődjenek vele, vágják le magukat a távfűtő-hálózatról. Végül nem váltak le. Az Alkotmánybíróság mostani döntése azt jelenti, akár holnap beadhatnák a kérelmet, jó eséllyel elfogadnák azt.

A döntés két várost érint. A tiszaújvárosi önkormányzatnál nem nyilatkoztak. A miskolci városházán azt közölték, az önkormányzat eleget tesz az Alkotmánybíróság döntésének, és törli a rendeletet.

Az Alkotmánybíróság döntése nem vonatkozik automatikusan minden városra. Sereg András, az Alkotmánybíróság szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta: a határozatnak üzenete van az önkormányzatoknak. Nem hozhatnak olyan rendelkezéseket, sem távfűtésben, sem más ügyekben, amelyek felülírhatják a törvényt.

László György, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének alelnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta, a távhő minden alternatívához képest árban is versenyképes, kivéve a gázfűtést, amely mesterségesen olcsóbb.
"Ez az energiapolitika miatt van így, mi ezt bíráljuk már tíz éve" - közölte az alelnök. A szövetség szerint az lenne az ideális, ha a nagyfogyasztók - például a fűtőművek - olcsóbban kapnák a gázt, mint a kisfogyasztók, így az egyébként környezetbarát távfűtés olcsóbb és népszerűbb lehetne.

Miskolcon - amíg lehetett - tucatnyi panelházban tértek át gázfűtésre. A lakók szerint ezekben a lakásokban a fűtésért most feleannyit fizetnek, mint a távfűtött lakásokban élők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!