Friss hírek

2009.02.25. 18:42

Közösen lobbiznak az önkormányzati szövetségek

<p>A települések érdekeinek hatékonyabb érvényesítése érdekében összefogtak az önkormányzati szövetségek. Céljuk, hogy megőrizzék a helyi önkormányzatok önállóságát, így csak a hatékonyabb működést célzó változtatásokat támogatják, a képviselők létszámának automatikus felezését nem.</p>

A hét önkormányzati szövetség közül hat írta alá szerdán a megállapodást, de - mint elhangzott - a hetedik, a Megyei Jogú Városok Szövetsége is támogatja.
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége, a Faluszövetség és a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége 12 pontból álló megállapodást fogadott el.

Eszerint a szövetségek vezetői ellenzik, hogy a helyi képviselők létszámát a felére csökkentsék. Elképzeléseik szerint a kisebb településeken működő képviselő-testületek létszáma nem csökkenne, míg a nagyobb városok közgyűlésének létszáma a fele lenne a jelenleginek. Így összességében 27-30 százalékkal kevesebb önkormányzati képviselő mellett is növelhető lenne a hatékonyság.

Az önkormányzati szövetségek tiltakoznak a feladatok elvonása, így például az iskolák és tűzoltóságok esetleges újraállamosítása ellen. A feladatokhoz azonban az államnak megfelelő forrást is biztosítania kell - vélik az aláírók. A javaslatok között szerepel, hogy az önkormányzati választásokat a parlamenti választások félidejében tartsák meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!