Friss hírek

2009.02.16. 13:31

KLÍMA - Gyarapszik az északi-sarkvidéki, föld alatti génbank

<p>Gyűlnek a magok abban a sarkvidéki norvég földalatti raktárban, amely a tervek szerint a kultúrnövények "ítéletnapi" génbankja lesz. A Földön termesztett növényfajtáknak a magjaiból 100 ezer mintával akarnak olyan tartalékot létesíteni, amelyből szükség esetén újabb növényeket lehet kinemesíteni, ha már eltűntek az eredetiek.</p>


A klímaváltozás különösen aktuálissá teszi a gondolatot, mert a szakemberek szerint néhány év vagy egy-két évtized alatt sorra fognak eltűnni a ma még termesztett növények, amelyek nem lesznek képesek alkalmazkodni a hirtelen megemelkedő hőmérséklethez, a szárazsághoz, a megjelenő új betegségekhez és kártevőkhöz.

Afrikában például 2030-ra akár 30 százalékkal is visszaeshet a gabonatermesztés a felmelegedés miatt, kalkulálnak a szakértők.

Az egész világon 100 ezerre teszik a veszélyeztetett termesztett növényfajtákat. Ezekből 53 ezer magjának a megőrzésére már van szerződése a Longyearbyen norvég város közelében lévő barlangnak a világ 46 országából 49 intézménnyel. De a többi fajta magjainak begyűjtéséről is folynak a tárgyalások.

A longyearbyeni föld alatti génbankban a világ más génbankjaiban őrzött növények magjaiból tárolnak biztonsági másodkészletet.

Longyearbyen a világ egyik legészakibb városa, és az ezer lakosúnál nagyobb települések közül a legészakibb. Lakóinak száma 2.075.

Nemcsak a felmelegedés tüntethet el növényfajokat, a Föld színéről, hanem természeti katasztrófák vagy a gazdasági célszerűség is.

A szakemberek azt sem tudják, hogy eddig hány ezer növényfajta halt ki. Az Egyesült Államokban például 1903-ban még 578 féle babot termesztettek. De 1983-ra már csak 32 fajtából maradtak magok a génbankokban.

A norvég barlang kezelője szerint "az evolúció mostantól az emberiség kezében lesz". Az örök fagy birodalmában bombabiztos barlangban tárolt magokból ki lehet majd nemesíteni azokat a tulajdonságokat, amelyek elvesztek. Ma az ilyen nemesítés átlagosan 10 évbe kerül. Hogy ezt a munkát meggyorsítsák, a norvégiai barlangot üzemeltető szervezet katalogizálni szeretné a génbankban őrzött növények genetikai tulajdonságait.

A norvégiai "ítéletnapi tartalék" létjogosultságát az is fokozza, hogy a világ számos pontján semmisültek meg már génbankok. Afrika vagy Ázsia fejlődő államaiban sokszor nem sikerül a megfelelő hűtésről gndoskodni. De estek már áldozatul génbankok polgárháborúknak vagy természeti katasztrófáknak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!