Friss hírek

2009.02.25. 18:29

Igéretek helyett azonnali cselekvést sürget a Fidesz

<p>Embereknek kellett meghalnia, hogy a kormány és az országos rendőrfőkapitány végre leüljön tanácskozni arról, hogyan erősítsék meg a rendőrséget - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Lázár János, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke szerdán. Az ellenzéki politikus szerint azonban egy tanácskozás még nem jelent pénzt.</p>

A fideszes politikus elmondta: 2007-hez képest 6500-zal kevesebb jelenleg a rendőr, ráadásul a tavalyi költségvetéshez képest 15 milliárddal kevesebből kell gazdálkodniuk. A határőrség és a rendőrség összevonása előtti helyzethez képest pedig 40 milliárd forinttal kisebb a rendőrség büdzséje. Lázár János a kisebbségi ombudsman keddi nyilatkozatát idézve hozzátette: az állam jelenleg képtelen garantálni az emberek személyes biztonságát.

A Fidesz szerint csak az jelentene megoldást, ha a rendőrség 33,5 milliárd forintot kapna: visszaadnák az elvett 15 milliárdot, másik 15 milliárd lenne a pluszmunkákra, valamint 3,5 milliárd jutna a rendőrőrsök fejlesztésére. Lázár János ezen kívül fontosnak tartja a büntetőeljárások felgyorsítását és a büntető törvénykönyv szigorítását. Hozzátette: csak a Fidesz által javasolt három csapás jelentene olyan erőt, amely eredményes lehet az egyre szaporodó személy elleni erőszakos bűncselekményel szemben.

A kormányfő, az igazságügyminiszter, valamint az országos rendőrfőkapitány szerdai tanácskozása után semmi olyan konkrét javaslattal nem állt elő a kormány, amely összefügghet a személy elleni erőszakkal - mondta kérdésre válaszolva a fideszes képviselő. Lázár János szerint az sem érthető, honnan lesz 1800-zal több rendőr, mint ahogy azt szerdán bejelentették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!