Friss hírek

2009.02.25. 20:13

Hazatért az Argentínából kiutasított brit püspök

<p>Hazatért Nagy-Britanniába szerdán a holokauszt tagadó püspök. Richard Williamsont újságírók hada várta a londoni Heathrow reptéren. A püspök csak rendőri segítséggel jutott el a rá várakozó autóhoz. Williamsont a múlt héten utasították ki Argentínából, amiért nem valós adatokat közölt munkahelyéről, és amiért megismételte nemrég holokauszt tagadó kijelentéseit. Argentínában több százan tüntettek ellene. A dél-amerikai országban jelentős zsidó közösség él.</p>

A 68 éves püspököt (három társával együtt) alig egy hónapja fogadta vissza a katolikus egyház vezető szerveibe a pápa. XVI. Benedek ezzel megpróbált gesztust tenni az egyház konzervatív szárnya felé, azonban Williamson februárban megismételte, hogy szerinte "hazugság, hogy a nácik több millió zsidót tervszerűen kiirtottak volna gázkamrákban". Mondatait a Vatikán ismételt kérésére sem vonta vissza, csak annyit ígért meg, hogy "elgondolkodik és újból áttanulmányozza a kérdést".

Cristina Kirchner, argentin elnök azonban felháborodott és tíz napot adott a püspöknek arra, hogy végleg elhagyja Argentínát. Az elnökasszony azzal indokolta a kiutasítást, hogy Williamson "mélyen megdöbbentette és megsértette az argentin társadalmat, a zsidó népet és az egész emberiséget".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!