Friss hírek

2009.02.17. 19:54

HAVAZÁS - Országos körkép este

<p>Szinte egész nap esett a hó napközben az országban. Volt ahol csak 3-5, máshol, mint például Győr-Moson-Sopron megyében viszont 10-20 centiméter friss hó hullott. Nagyobb fennakadást nem okozott a hó a közlekedésben. Balesethez is csak néhány helyre kellett riasztani a tűzoltókat.</p>

Nem szűnik a havazás Kelet Magyarországon. Reggel óta átlagosan 5 centiméter friss hó esett. Berettyóújfalu térségében néhol úgynevezett hónyelvek is keletkeztek a szél miatt az utakon, de a munkagépek folyamatosan tisztítják ezeket a szakaszokat - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Magyar Közút Kht ügyeletese. A forgalom egész nap lassú Szabolcs Szatmár és Hajdú Bihar megyékben. A Hajdú Volán tájékoztatása szerint napszaktól függően 5-15 perc késésre lehet számítani a helyközi járatokon. A katasztrófavédőknek Berettyóújfalun, Pusztadoboson és Szakolyban kellett néhány épület tetejéről jégcsapokat és nagyobb mennyiségű havat eltávolítani. Azon kívül néhány árokba csúszott és elakadt autón is segítettek napközben. Járhatatlanút vagy megközelíthetetlen település sehol nincs.

A Dél-alföld nagy részén egész nap szemerkélt a hó. Átlagosan 3-5 centiméter esett, de ez nem okozott komolyabb fennakadást a közlekedésben. Néhol előfordultak jegesebb útszakaszok, Szeged közelében délelőtt egy kamion az árokba csúszott, de összességében komolyabb baleset nem történt. A hőmérséklet délutánra plusz 1-3 fok körül alakult, így a folyamatos hószállingózás ellenére a legtöbb helyen azonnal elolvadt a hó. Késő délutánra még a hószállingózás is elállt. Csongrád és Bács-Kiskun megyékben a főutak mindenütt jól járhatóak, a mellékutakon még számítani lehet hókásás, nedves foltokra, ezért a rendőrök óvatosságra, a sebességhatárok és a követési távolság fokozott betartására intik az autóvezetőket.

Békésben csúszósak, de járhatóak az utak, a forgalmat csak a havazás miatt történt balesetek lassították. Gyula és Elek között két autó karambolozott, miután az egyik jármű keresztbe fordult a havas úton és a mögötte haladó belecsúszott. Doboz mellett egy busz csúszott az árokba, egy utas súlyosan megsérült.

Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében járhatók az utak. A közútkezelő 50 géppel folyamatosan dolgozik. A Veszprém megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint este hat óráig összesen öt esetben kellett az időjárás miatt beavatkozniuk a tűzoltóknak. Zircen és Sümegen pincéből kellett kiszivattyúzni a lefolyó, megolvadt havat, Dörgicsén pedig a templom keresztje törött le. Kétszer pedig árokba csúszott autókhoz riasztották a tűzoltókat. Győr-Moson-Sopron megyében szintén nyugodtan telt a nap. A katasztrófavédőket hat műszaki mentéshez riasztották. Hajnal óta 10-20 centiméter friss hó hullott a térségben.

Vas megyében Körmend és Szombathely térségében dolgozott két-két munkagép, az utak sónedvesek, illetve nedvesek. Mindössze 4 centiméteres hó esett, a közlekedésben sehol nincs fennakadás a megyében. Zalában nem volt számottevő havazás.

Az északi megyékben, például a Bükkben körülbelül 10-12 centiméter hó esett, de folyamatosan takarítják az utakat. Az egyre hidegebb idő miatt a nedves, hókásás utak elkezdtek lefagyni. Azokon a helyeken, ahol esik a hó, gyengülnek a látási viszonyok, néhol száz méter alá csökkent a látási távolság. A régióban, mely öt megyét foglal magába, összesen száz gép dolgozik folyamatosan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!