Friss hírek

2009.02.12. 19:35

Hanyagolják a romakérdést a politikusok - RTL Híradó

<p>A rendszerváltás óta nem volt olyan kormány Magyarországon, amely hatékonyan foglalkozott volna a romakérdéssel. Ezt nyilatkozta az RTL Híradónak egy szociológus. Szerinte azonnali, hosszútávú intézkedésekre van szükség. A politikusok azonban most sem mondanak koknrét terveket.</p>

Nagykanizsán reggel valaki betörte a Cigány Kisebbségi Közösségi Ház egyik ablakát. Kiskunhalason pedig vörös festékkel fújtak feliratokat több ház oldalára. A kisebbségi önkormányzatok vezetői úgy érzik, a társadalmi feszültségek vezettek a támadásokhoz.

Az elmúlt napokban a kormány több tagját is kérdezte az RTL Híradó arról, hogy a rendőrség megerősítésén kívül milyen más, hosszútávú terveik vannak az etnikai feszültségek felszámolására. Kornkrétumot azonban senki nem mondott.

Pedig azonnali, hosszútávú megoldás kell - ezt mondta a Híradónak nyilatkozó szociológus. Szerinte meg kell szüntetni az oktatásban a szegregációt és munkahelyeket kell teremteni. Ladányi János szerint elképzelhető szociális agrárprogramok és elképzelhető az ilyen típusú munkahelyeknek egy olyan támogatása, ami visszavezet a munkába.
A szociológus szerint a rendszerváltás utáni egyik kormány sem foglalkozott elég határozottan a roma kérdéssel.

Orbán Viktor szerdán azt mondta, hogy "a közbiztonság esetében a cigány származású bűnelkövetők, a súlyos bűncselekményeket elkövetők aránya napról napra folyamatosan növekszik." Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint pedig cigányozni nem lehet. "Sem a hétköznapi életben, sem a kocsmában kvaterkázva, sem interjút adva, sem intézkedve".

Nem akarunk pozitív diszkriminációt - ezt pedig Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő, a romaügyek miniszterelnöki megbízottja mondja. Neki konkrét intézkedési terve van, de egyelőre nem beszélhet róla. Úgy fogalmazott, hogy most még nem szeretné elárulni, addig, amíg a kormánykabinet nem foglalkozik vele. Addig nehezen tudná megfogalmazni. De annyit elárult, hogy nemzetközi modelleket próbáltak meg tanulmányozni még erősebben az elmúlt napokban, mint korábban.

A Híradó úgy tudja, az intézkedési tervben egyebek mellett az is benne van, hogy a hivatalokban meghatározott százalékban roma származásúakat kellene alkalmazni. De csak akkor, ha megvan az álláshoz szükséges iskolai végzettségük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!