Friss hírek

2009.02.28. 18:54

Halálra ítélték, mert a bíróság szerint félrevezette a civilekkel végző amerikai erőket

<p>Halálra ítélt egy afgán bíróság szombaton egy férfit, mert a vád szerint szándékosan félrevezető információkat adott a tálib lázadókról az amerikai erőknek, amelyek ezért tévedésből több tucat civilt öltek meg egy légitámadás során. Mohammad Nader-t a nyugat-afganisztáni Herat városának elsőfokú bírósága ítélte a legsúlyosabb büntetésre.</p>

A tragédia is Heratban történt tavaly augusztus 22-én, amikor hivatalos magyarázat szerint amerikai harci gépek a tálib fegyveresek elleni támadás tudatában több tucat házat romboltak le rakétáikkal, bombáikkal.

Az afgán kormány és az ENSZ által közösen lefolyatott vizsgálat szerint csaknem 90 ártatlan ember, köztük sok gyerek halt meg. Az amerikai hadsereg szerint 33 civil és 22 fegyveres vesztette életét akkor. Ez a tömegtragédia az egyik legsúlyosabb eset volt azóta, hogy 2001 végén az amerikaiak által vezetett nemzetközi erők megtámadták a tálibok uralta Afganisztánt. A háborús ok az volt, hogy a tálibok nem voltak hajlandók kiadni a szeptember 11-i New York-i és washingtoni támadásokért felelőssé tett Oszama bin Ladent és az al-Kaida terrorista szervezet többi vezetőjét.

A 30-as évei végén járó vádlott mindent tagadott. "Pontosak voltak az információim, amiket falum jóléte és biztonsága érdekében adtam át" - mondta az utolsó szó jogán a férfi, aki fellebbezni akar.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!