Friss hírek

2009.02.16. 15:33

Gyurcsány Ferenc viszontválasza a frakciók reagálására

<p>A miniszterelnök megköszönte az ellenzéki frakciók vezetőinek reagálását hétfőn a parlamentben elmondott beszédére. Gyurcsány Ferenc azt kérte az ellenzéki pártoktól, hogy "bárgyú képtelenségek" sorolása helyett érdemi vitákat folytassanak az Országgyűlésben.</p>

Semjén Zsolt (KDNP) javaslataira reagálva a kormányfő elmondta: a magánemberek csődvédelmével kapcsolatban Szűcs Erika szociális miniszter a szerdai kormányülésen terjeszti elő javaslatait, amelyekről szívesen egyeztet a KDNP elnökével is. Semjén Zsolt másik javaslatára, az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentésére Gyurcsány azt mondta: megvizsgálták ennek a lehetőségét, de ez kivitelezhetetlen. A kormányfő szerint ugyanis nem lehet az uniós jogszabályoknak megfelelően meghatározni az alapvető élelmiszerek körét, ráadásul a magyar közgazdász-szakma "Bokrostól Járaiig" is azt javasolta, hogy a kormány ne bontsa meg az egységes 20 százalékos áfa-kulcs alá tartozó termékek körét. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor azt mondta: amennyiben Semjén Zsolt elkészíti pontos törvénymódosítási javaslatát az alapvető élelmiszerek körének pontos meghatározásával és a keletkező költségvetési kiesés ellentételezésével, akkor azt a kormány szívesen megvitatja.

Fodor Gábornak az SZDSZ elnökének és frakcióvezető-helyettesének felszólalására Gyurcsány Ferenc úgy reagált: a parlament egyik felének a most bejelentett javaslatok is "túl soknak minősülnek", míg az SZDSZ-nek túl kevés. A miniszterelnök szerint ebben kell megtalálni az egyensúlyt. A kormányfő hozzátette: nem elég a politikai elszántság a reformokhoz, hanem az ország támogatását is meg kell szerezni, amennyiben ez megtörténik, akkor az MSZP is szívesen tesz újabb lépéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!