Friss hírek

2009.02.26. 05:17

FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS - A mai ülésen sincs meg a koalíciós többség

<p>Ismét úgy ül össze csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés, hogy az MSZP-SZDSZ koalíciónak nincs meg a szükséges többsége. A 67 tagú testületben a szocialistáknak és a liberálisoknak együttesen 34 képviselője van, csak eggyel több, mint az ellenzéknek. Két héttel ezelőtt azonban előzetes letartóztatásba került Hunvald György szocialista politikus, aki mostanáig nem mondott le fővárosi mandátumáról, így a csütörtöki ülésen a városvezető koalíciónak csak 33 képviselője lesz, ugyanannyi, mint a Fidesznek és a KDNP-nek, illetve az MDF-nek együtt.</p>

A tervek szerint a csütörtöki ülésen több mint 40 előterjesztés kerül a közgyűlés elé, a többi között a rákoskeresztúri városközpontot az Örs vezér terével összekötő autóbusz-korridor támogatási szerződésének megkötése. A 7 kilométeres út kiépítése után a XVII. kerület 67 ezer lakója az eddigi, több mint egy óra helyett csúcsidőben is alig több mint 20 perc alatt juthat el a 2-es metró végállomásához. Ugyancsak a csütörtöki közgyűlésen dönthetnek a Volánbusz Újpest-Városkapunál tervezett közlekedési csomópont építési pályázatának támogatásáról. A napirenden szerepel egyebek mellett a Margitsziget létesítményeinek felújításáról, a Szent Imre Kórház rekonstrukciójának folytatásáról és a Fővárosi Környezetvédelmi Alap új rendeletéről szóló javaslat is.

Az előterjesztések közül azoknak az elfogadása, amelyekhez minősített többség kell, csak úgy lehetséges, ha az ellenzék is igennel szavazna. A főváros 2009-es költségvetése nem lesz napirenden a csütörtöki közgyűlésen, azt márciusban, rendkívüli közgyűlésen tárgyalják majd.

Ellenzéki támogatásra egyébként van példa: február 16-án volt az első olyan közgyűlés, amikor Hunvald György előzetes letartóztatása miatt már nem volt meg a koalíciós többség, viszont a törvény szerint a forrásmegosztásról, azaz a fővárosnak és a kerületeknek közösen járó állami hozzájárulások és helyi adók elosztásáról mindenképpen dönteni kellett. Az előterjesztést - ami szükséges ahhoz, hogy a kerületek elkészítsék saját költségvetésüket - az ellenzék is megszavazta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!