Friss hírek

2009.02.26. 13:37

Fizethetnek az Ukrajnába utazók?

<p>Fizetőssé válhat a beutazás Ukrajnába a schengeni zónához tartozó állampolgárok számára, ha Ukrajnában elfogadják az ezzel kapcsolatos ellenzéki indítványt. Ez válaszlépés lenne arra, hogy az ukránoknak a mai napig nem könnyítették meg a vízumszerzést, bár az Unió erre korábban ígéretet tett.</p>

Beutazási illeték kiszabását javasolja az ellenzéki Régiók Pártja az Európai Uniós országok állampolgárai számára - írja az ukrán UNIAN hírügynökség Leonyid Kozsarának, a párt parlamenti képviselőjének brüsszeli nyilatkozatára hivatkozva.

Az ukrán külügy és az ország közvéleménye egyre türelmetlenebb, hiszen az Európa Unió éppen egy esztendeje ígérte meg az egyszerűsített vízumkiadási rendet - mondta a képviselő. "Mivel az EU egyelőre semmilyen hajlandóságot nem mutat a schengeni vízumok ingyenessé tételére, Ukrajnának ennek megfelelő intézkedéseket kell tennie" - idézi Kozsarát az UNIAN. A legnagyobb ukrán ellenzéki párt parlamenti frakciójának tagja Törökországot és Thaiföldet hozta fel példának, ahol szintén beutazási illetéket kérnek a schengeni övezet tagállamainak állampolgáraitól.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Ukrajna még 2005-ben egyoldalúan eltörölte a vízumkötelezettséget az európai országok, az USA, Kanada, s több más ország állampolgárait illetően. A kölcsönösség elve azonban ebben a tekintetben mind a mai napig nem valósult meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!