Friss hírek

2009.02.15. 19:07

Fico elutasítja a protekcionizmust - ezzel is reagál Sarkozy autóipari felvetésére

<p>A pénzügyi-gazdasági válság idején elfogadhatatlannak tartja a protekcionizmust Robert Fico. A szlovák kormányfő ezzel Nicolas Sarkozy francia elnök szavaira reagált, aki azt fontolgatja, hogy a francia autógyártóknak otthon kellene termelniük, hogy francia polgárokat alkalmazhassanak. Egy ilyen lépés Szlovákiát érzékenyen érinthetne, hiszen északi szomszédunknál a francia PSA Peugeot Citroen nagyszombati gyára a gazdaság egyik legfontosabb szereplője.</p>

Fico a szlovák közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában arra is utalt, hogy ilyen alapon Pozsony is megválhatna a Szlovák Gázművekben (SPP) tulajdonrésszel rendelkező Gaz de France-tól. A belterjes, befelé forduló gazdaságpolitikát azonban nem tartja értelmesnek.

A szlovák miniszterelnök arról is beszélt, hogy országában az autógyártás éves kapacitása egymillió jármű, ám visszaesett a kereslet, ezért kormányának megoldást kell találnia a termelés és a foglalkoztatottság megőrzésére. Lehetséges részmegoldásként említette, hogy - például Németországhoz hasonlóan - államilag támogatnák az autócserét, -vásárlást.

Közben bírálta az ellenzéket, mondván, az - a sajtóval együtt - a válság kapcsán csak a koalíció lejáratására törekszik.

Az ellenzéki Magyar Koalíció Pártjának a Független Hírügynökséghez eljuttatott vasárnapi közleménye szerint Fico ideges a válság szlovákiai hatásai miatt, ezért zavarosan nyilatkozik és cselekszik, ismét igazolva, csak a hatalom megőrzése a célja. A párt azt javasolja, hogy a pozsonyi parlament márciusban rendkívüli parlamenti ülésszakon tárgyaljon újabb válságkezelő intézkedésekről - néhány foglalkoztatáspolitikai módosítást ugyanis e héten már jóváhagyott a szlovák törvényhozás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!