Friss hírek

2009.02.09. 20:47

Fél éves börtönbüntetést is kaphat a kínai kormányfő cipős támadója

<p>A sportcipőjét a kínai elnök felé hajító diáktüntetőt kedden állítják bíróság elé - jelentették be hétfőn a brit hatóságok. A 27 éves egyetemistát egy hete vették őrizetbe, miután a Cambridge-ben félbeszakította a kínai miniszterelnök beszédét, diktátornak nevezve a politikust, és cipőjét a kormányfő felé dobva. Ha bűnösnek találják, a német állampolgárságú egyetemistát akár 6 hónap börtönbüntetésre és 5 ezer font, átszámítva 1,6 millió forint bírságra is ítélhetik. Ezenkívül a cambridge-i egyetemen is büntetésre számíthat.</p>

A 27 éves Martin Jahnke a patológia szakra jár a cambridge-i egyetemen, ahol a Daily Telegraph napilap szerint fontos genetikai kutatásokat végez. A hatóságok erőszakos, félelemkeltő viselkedéssel vádolják. A fiatalember azt kiáltotta a kínai miniszterelnök beszéde közben: Ez botrányos! Majd a politikus felé hajította a sportcipőjét, amely a politikustól mintegy egy méterre landolt.

A kínai kormány megvetendőnek nevezte az incidenst, de a miniszterelnök Ven Csia-pao azt kérte, hogy a diákot ne csapják ki a rangos brit egyetemről.

A politikusokra célzott, tiltakozó jellegű cipődobálást decemberben egy iraki újságíró kezdte. A férfi a bagdadi búcsúlátogatásán tartózkodó akkori amerikai elnök sajtókonferenciáján mindkét cipőjét levetette, majd Bush felé hajította megvetése jeléül. A cipők nem találták el Busht, a férfi azóta előzetes letartóztatásban van. Az ő pere február 19-én kezdődik Bagdadban, és ha bűnösnek találják, akár 15 év börtönt is kaphat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!