Friss hírek

2009.02.19. 13:24

Emberölés miatt jár az életfogytiglan - általában férfiak a tettesek

<p>A Magyarországon életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek több mint fele 30 és 40 év közötti férfi. Különös kegyetlenséggel, illetve aljas okból elkövetett emberölés miatt kell felelniük. Az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) csütörtökön, Budapesten ismertetett kutatásából az is kiderült, hogy jelenleg 227-en töltik életfogytiglani büntetésüket, ebből 16-an tényleges életfogytiglanit, azaz életük végéig biztosan nem szabadulhatnak. A nők közül 11-en töltik életfogytiglani szabadságvesztésüket. A kutatók elégedetlenek a magyarországi gyakorlattal.</p>

Az életfogytiglani börtönre ítéltek kétharmadát, összesen 149 embert - köztük 5 nőt - kérdeztek a két éven át tartó kutatásban - mondta az OKRI csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Nagy László Tibor, kutatásvezető. Többek között azt vizsgálták, hogy ez a fajta büntetés milyen hatással van az elítéltek magatartására, hogyan alkalmazkodnak a börtönkörnyezethez és miként alakul az igazságérzetük. A kutatók különös figyelmet fordítottak a tényleges életfogytiglanra ítéltekre. Ők azok, akiknek az ügyét már nem lehet felülvizsgálni, halálukig mindenképp börtönben maradnak.

Antal Szilvia, a kutatásban résztvevő jogász elmondta: az életfogytiglanra ítéltek több mint fele 30 és 40 év közötti férfi, női fogvatartott 11 van. Jellemzően magasabb az iskolai végzettségük, mint a többi elítélté. Ezek az emberek általában különös kegyetlenséggel, illetve aljas okból elkövetett emberölés miatt kaptak ilyen súlyos büntetést. A kutatásból kiderül, hogy az életfogytiglanra ítéltek közül minden ötödik kísérelt meg öngyilkosságot, legnagyobbrészt a kilátástalanság miatt. Jellemzően azért, mert elveszítik kapcsolataikat, a barátok és a rokonok előbb-utóbb elmaradoznak. Az életfogytiglanra ítéltek éppen ezek miatt kiábrándulnak az emberi kapcsolatokból, komorrá, visszafogottá válnak. Érdekes, hogy a megkérdezett női elítéltek közül egyiknek sem szakadt meg a kapcsolata a családtagokkal.

A fogvatartottak 10 százaléka mondta azt, hogy újra elkövetné tettét. Ők az idősebb korosztályból, illetve a magasabb iskolai végzettségűek közül kerülnek ki.

A kutatók több javaslatot is tettek a magyarországi életfogytiglani ítélkezési gyakorlattal kapcsolatban, többek között megszűntetnék a tényleges életfogytig tartó büntetést. Nagy László Tibor elmondta: a tényleges életfogytiglan jelenlegi szabályozását nem tartják elfogadhatónak. Szerinte a "reménysugár" lehetőségének elvétele kegyetlen és embertelen büntetésnek tekinthető. Egyetlen elkövető esetében sem állítható az ítélet kiszabásakor, hogy újabb büntettet követne el a jövőben. Szükséges lenne a közvéleménnyel is megértetni, hogy a tényleges életfogytiglan eltörlése nem egyenlő azzal, hogy "gyilkológépek" jelennek meg az utcákon - tette hozzá Nagy László Tibor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!