Friss hírek

2009.02.10. 09:56

EGÉSZSÉG- Az influenzavírus a száraz levegőt szereti

<p>Az influenzavírus tovább marad életképes a levegőben akkor, ha az abszolút páratartalom alacsony, állapították meg amerikai tudósok. Ezzel tudományosan bebizonyosodott az az ősi tapasztalat, hogy a hideg téli hónapokban több ember betegszik meg influenzában, mint máskor.</p>

Amikor a levegő abszolút páratartalma alacsony - mint a betegség csúcsidőszakában, januárban és februárban - akkor a vírus tovább marad életképes és a fertőzési arány növekszik.

Az abszolút páratartalom a levegő egységnyi térfogatában (köbméterben) mérhető vízpára mennyiségét (gramm) jelenti, a hőmérséklettől függetlenül. A relatív páratartalom egy százalékban kifejezett arány, mely azt mutatja meg, hogy az adott páratartalom hányadrésze annak, amit a levegő ezen a hőmérsékleten maximálisan képes tartalmazni. A 100 százalékos relatív páratartalmú levegőből a legkisebb hőmérséklet-csökkenésre azonnal elkezd kicsapódni a pára.

Az eddig is ismeretes volt, hogy az influenzavírus jobban terjed a hidegebb és szárazabb levegőben. De az eddigi vizsgálatok a relatív páratartalommal állították párba a vírus terjedési és fertőzőképességét, és így az összefüggés nem olyan szembeszökő.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói egy sor meglévő kutatási adatot átszámolt abszolút páratartalomra, és ekkor markáns lett az összefüggés a páratartalom és a vírus élet- és fertőzőképessége között.

Egy adott földrajzi ponton egy tipikus nyári napon akár négyszer nagyobb lehet a levegő abszolút páratartalma egy téli naphoz képest. Ez magyarázza, miért sokkal több az influenzafertőzés télen.

A kutatásról a Proceedings of the National Academy of Sciencesben, az amerikai tudományos akadémia lapjában jelent meg beszámoló keddre virradóan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!