Friss hírek

2009.02.15. 08:53

Az olasz maffiózok a Skype-val játsszák ki a hatóságokat

<p>A szervezett bűnözéssel foglalkozó olasz rendőrtisztek szerint a maffiózok, a fegyver -és drogkereskedők egyre inkább a a Skype-t használják a kommunikációjukban, mert tudják, hogy így kijátszhatják a hatóságokat, mivel a cégek nem akarják feloldani a rendszer titkosítását a bűnüldöző szervek számára.</p>

A Skype (Szkap) egy úgynevezett peer-to-peer IP telefonhálózat, egy internetes kommunikációs program, amit Niklas Zennström és Janus Friis fejlesztettek ki. A peer-to-peer vagy P2P lényege, hogy az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak, központi kitüntetett csomópont nélkül.

A szervezett bűnözés új kommunikációja miatt riadót fújtak a vámhatóságok és a rendőrök Milánóban. Az olasz nyomozók azt mondják, hogy a telefonlehallgatások döntős fontosságú eszközök a rendőri munkában. Az olasz hatóságok eurómilliókat költenek évente, hogy lehallgassák a bűnözők vezetékes -és mobiltelefonon folytatott beszélgetéseit. Erre felhatalmazza őket a törvény, amelyen szerintük sürgősen változtatni kell, mivel a technikai fejlődés meghaladta a törvény által adott lehetőségeket. A kihívást a Skype jelenti.

Silvio Berlusconi jobboldali kormánya előterjesztett egy törvényt, amely korlátozná a lehallgatásokat. Az olasz sajtó szerint nem véletlen a törvénytervezet, aminek előzménye a Mara Carfagna-ügy. A 72 éves kormányfőt már számtalanszor összehozták csinos kolléganőivel, elsősorban a topless modellből és televíziós műsorvezetőből lett miniszterrel, Mara Carfagna-val. Az esélyegyenlőségi tárca vezetőjére pikáns megjegyzéseket is tett Berlusconi. A botrány januárban robbant, amikor a sorozatos politikai-lehallgatási ügyeket megelégelve a miniszterelnök új intézkedéseket jelentett be, a politikusok titkosnak szánt magánbeszélgetéseit ugyanis rendre lehallgatták, majd közzé is tették "egyesek", és a sajtónak hetekig, hónapokig kellett magyarázkodniuk. " Ha nyilvánosságra hozzák bizonyos beszélgetéseimet, akkor más országba költözöm." - jelentette ki a miniszterelnök. 2007. decemberében is nyilvánosságra került egy lehallgatott magánbeszélgetése, amelyben az olas! z közszolgálati rádió és televízió egyik vezetőjével azon egyezkedik, hogy melyik politikusbarátnő kapjon szerepet az egyik sorozatban.

A Berlusconi-kormány által előterjesztett törvénytervezet értelmében a hatóságok által lehallgatott beszélgetések részletei mindaddig nem közölhetők legálisan, amíg nem születik ítélet az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!