Friss hírek

2009.02.20. 11:34

Az APEH-ből érkezik az új vezető a Kopint-Datorg élére

<p>Jövő hétfőtől az APEH jelenlegi informatikai elnökhelyettese, Oláh István lesz a Kopint-Datorg Zrt. vezérigazgatója - tudatta közleményben az adóhivatal pénteken. Oláh elődje, Krupanics Sándor tíz napja mondott le, mert súlyos üzemzavar támadt a cég által működtetett Ügyfélkapu rendszerében, például 21 ezer ügyfél mások adatait látta sajátjai helyett.</p>

A közigazgatási ügyek intézésére alkalmas Ügyfélkapu interenetes rendszerében február 7-én sorra érkeztek a hibabejelentések a felhasználóktól, hogy a belépett ügyfelek mások adatait látták. A hibát az üzemeltető és a működtető Kopint-Datorg ügyeletese is látta, ezért kora délután újraindították az internetszervereket és a hibajelentések délután három óra után megszűntek. Három nappal később - a kormányzat által elrendelt vizsgálat elkészültekor - jelentette be lemondását Krupanics Sándor. Az elvégzett vizsgálat megállapításai szerint ugyanis a rendszer frissítése okozta az üzemzavart.

Január 20-án észlelte az üzemeltető, hogy túlterheltség miatt lelassult az Ügyfélkapu rendszere, ezért alkalmazásmódosítást készítettek, aminek hatására gyorsabbá vált a hálózat. Ezt a módosítást a tesztelések után február 7-én reggel nyolc órakor indították el élesben. Ezután észlelték a hibát a felhasználók. A kormányzati vizsgálatot végzők szerint a hiba oka egyértelműen az alkalmazásmódosítás, azonban annak üzembe helyezése során sorozatos eljárási hibák történtek, az üzemeltetők megsértették a tesztelési és a változáskezelési szabályzatot. Reggel nyolc és délután három között 21 353 felhasználó lépett be az oldalra, azt ugyanakkor a vizsgálat nem tudta megállapítani, hányan látták mások adatait, illetve milyen adatokat, mert ezt adatvédelmi okból nem naplózzák. A megállapítások szerint a hiba első észlelése után le kellett volna állítani a rendszert, és erre lett is volna lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!