Friss hírek

2009.02.12. 12:33

Áramkimaradás Vasban és Zalában - Jövő héttől osztják az élelmiszercsomagokat

<p>A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elkezdte összeállítani a január végi áramkimaradás károsultjainak szánt 10 ezer forintos élelmiszercsomagokat. A szolgálat közreműködését az áramszolgáltató kérte a károsultak megsegítésében, és átutalt 60 millió forintot a Szeretetszolgálat számlájára. Az élelmiszercsomagokat a jövő hét elején kezdik szétosztani, a tervek szerint először a Zala megyei Rédicsen kaphatják meg az emberek az adományt - ha igényt tartanak rá.</p>

A Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz eddig 4200 igény érkezett, jellemzően inkább Zala megyei településekről. Vasban valószínűleg azért nem fogadják el sokan az élelmiszercsomagot, mert attól tartanak, hogy azzal elesnek egy esetleges kártérítéstől. Pedig erről szó sincs, a 10 ezer forintos élelmiszercsomag nem kártérítés, hanem a szolgáltató egyfajta gesztusa a fogyasztók felé, akiknél 48 órán túl nem volt áram. A kártérítés más kérdés, de a lakosság és az áramszolgáltató vitájában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nem kíván részt venni - tájékoztatta a Független Hírügynökséget dr. Báthy Andrásné, a szolgálat nyugat-dunántúli régiós titkára.

Január végén a hóviharban 177 villanyoszlop dőlt ki és kábelek mentek tönkre a Nyugat-Dunántúlon, leginkább Vasban és Zalában. Emiatt több tucat településen, sok tízezer háztartásban volt áramkimaradás. Volt olyan település, ahol majdnem négy napig volt áramszünet. Iskolákat, óvodákat kellett bezárni, nem működtek a szociális konyhák, akadozott a vízszolgáltatás, a lakások kihűltek, a leolvadt fagyasztókban tönkrement az élelmiszer.

Az áramszolgáltató szerint vis maior történt, azaz nem jár kártérítés az embereknek, mert mindenért az időjárás okolható. Az E.ON ugyanakkor felkérte a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, hogy segítsen élelmiszercsomagokat eljuttatni azokhoz, akiknél 48 óránál tovább nem volt áram. A szolgálat polgármesterekkel, katasztrófavédelmi szervezetekkel egyeztetett, felmérte az igényeket. Az élelmiszercsomagokat a jövő héten kezdik el szétosztani.

Kártérítést nem akar fizetni az áramszolgáltató, emiatt a fogyasztóvédők pert indítottak ellene. Közben a Magyar Energia Hivatal is vizsgálatot indított. Azt szeretnék kideríteni, hogy valóban megtette-e mindent az E.ON a károk enyhítése, illetve megelőzése érdekében. A vizsgálat még hetekig eltarthat. Több településen ennek eredményétől teszik függővé, hogy indítanak-e kártérítési pert az ügyben.

A Független Hírügynökség információi szerint a legtöbb településen nem elégszenek meg az élelmiszercsomaggal. A gellénházi körjegyzőségen körülbelül 30 millió forintos kárigény gyűlt össze az elmúlt napokban. Egy-egy család átlagosan 50 ezer forintot szeretne kapni, leginkább a fagyasztókban tönkrement élelmiszer miatt, de nagyon sokan az aggregátorokat működtető üzemanyag árát is szeretnék megtéríttetni az áramszolgáltatóval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!