Friss hírek

2009.02.19. 19:41

Ágyszámháború Békésben: jogi lépéseket tesz a megye az egészségügyi minisztériummal szemben

<p>Nem egyezett meg csütörtökön Békés megye önkormányzata és az egészségügyi miniszter a megyei Pándy Kálmán Kórház sorsáról. A minisztériumot korábban a Legfelsőbb Bíróság arra kötelezte, hogy helyezze hatályon kívül a kórházat érintő ágyszám csökkentést. Peren kívül nem tudtak megállapodni, ezért további jogi lépéseket készít elő a megyei önkormányzat - mondta Domokos László, a megyegyűlés elnöke.</p>

A Békés Megyei Önkormányzat az országban elsőként nyert pert a Molnár Lajos, a Gyurcsány-kormány egykori egészségügyi miniszterének határozatával szemben. A Legfelsőbb Bíróság decemberben jogerősen hatályon kívül helyezte a volt egészségügyi miniszter határozatát, mely a Békés Megyei Önkormányzat fenntartásában működő egészségügyi intézmények ágyszám csökkentéséről rendelkezett, és a minisztert új eljárásra kötelezte - áll a Békés megyei önkormányzat sajtóközleményében.

Domokos László, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke peren kívüli megegyezéssel szerette volna megoldani a helyzetet, az ágyszám csökkentést megelőző eredeti állapotot visszaállítani. A Legfelsőbb Bíróság (LB) határozatára hivatkozva a Békés megyei elnök kérte, hogy március 1-gyel az egészségügyi ellátás lehetőségeit Békés megye 450 ezer lakosa érdekében. Ezt a kezdeményezést Székely Tamás jelenlegi miniszter elutasította.

A Békés Megyei Önkormányzat jogértelmezése szerint egy jogállamban nem lehet megkérdőjelezni a Legfelsőbb Bíróság határozatát, és elutasítani az abból fakadó következmények végrehajtását. A szocialista kormány minisztere semmibe vette a legfelsőbb bírósági döntést, ezért személyes felelőssége megállapítható.

Békés megye nem kapott lehetőséget arra, hogy egy közös szakértői munkabizottságot hozzunk létre, ami a peren kívüli megegyezésre módot adott volna, mert ellentétben a Békés Megyei Önkormányzat megegyezésre törekvő és konstruktív magatartásával, a miniszter ezt is mereven elutasította. Ezzel egyértelmű vált, hogy az egészségügyért, az egészségünkért felelős miniszter nem akar, és nem tud szembe nézni a bíróság döntéséből adódó jogi következményekkel és nem akar enyhíteni az abból fakadó hátrányokon - közölte Domokos László a Békés megyei önkormányzat elnöke.

Domokos László elnök a bajok orvoslására és a további érdemi és érdeksérelmek nélküli munkára tett javaslatot, ám a miniszter csak arra a törvényre hivatkozott, mely szerint a további finanszírozási és TVK (területi mennyiségi korlát - ágyszám) felosztás az ő hatáskörébe tartozik. - A miniszter ez irányú felvetésére aggodalommal tekintünk, ezért a megyei önkormányzatnak nem maradt más lehetősége, mint hogy a további jogi lépéseket előkészítse - közölte a Független Hírügynökséggel Domokos László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!