Friss hírek

2009.02.11. 18:36

A zaj miatt elköltöztetné Ferihegyről a NATO repülőteret az önkormányzati bizottság

<p>Korlátozzák a katonai repülőgépek éjszakai repülését, vagy 2020-ig költöztessék el Ferihegyről a NATO magyarországi légibázisát - egyebek mellett ezt javasolja az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottsága. Ezen kívül szigorúbban ellenőriznék a Ferihegyi repülőtér zajvédelmi szabályainak betartását, valamint kormányrendelet és tárcaközi bizottság segítségével csökkentenék a zajterhelést a repülőtér környékén.</p>

A repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt. tavaly több száz ingatlan zajszigetelését végezte el. A program idén is folytatódik, erre 150 millió forintot szán a társaság.

A repülőtér környéki kerületek és települések országgyűlési képviselői és polgármesterei a szerdai bizottsági ülésen elsősorban a már meglévő szabályok szigorúbb betartatását, valamint az éjszakai és hétvégi repülések korlátozását kérték.

A közlekedési tárca szerint a Ferihegyi repülőteret használó légitársaságok az esetek 95 százalékban betartják a zajvédelmi előírásokat. A maradék 5 százalék egy részében pedig biztonsági okokból kezdik alacsonyabban a leszállást a gépek. A valódi szabályszegések száma rendkívül alacsony.

Az ülésre meghívott polgármesterek egy része a repülőtér üzemeltetésére vonatkozó szerződést is nyilvánosságra hozná. Álláspontjuk szerint így megismerhető lenne, hogy az állam milyen zajkorlátozásokra kötelezheti a BA Zrt.-t, illetve mire költi a cég a légitársaságoktól beszedett zajdíjat. Ezt az indítványt azonban a bizottság többsége nem támogatta.

A bizottság azt a javaslatot sem támogatta, amely éjféltől hajnali 5 óráig teljesen megtiltaná a repülőgépek fel-, illetve leszállását Ferihegyen. Ugyancsak kisebbségben maradt az az elképzelés, amely szerint Kiskunhalasra költöztetnék a fapados járatokat, valamint a légi áruszállítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!