Friss hírek

2009.02.09. 19:14

A Főtáv nem enged - RTL Híradó

<p>Újabb társasház indított harcot Budapesten a távhőszolgáltató ellen. A Főtáv ezt a lakóközösséget sem engedi leválni hálózatáról, továbbra is számlázza az alapdíjat. Az indok pedig ugyanaz, mint korábban: egy fővárosi rendelet csak olyan berendezésre engedi cserélni a távhőt, amely környezetkímélőbb a Főtávénál. A lakók viszont azt mondják: ők egyoldalúan felmondták a szerződést, így többé nincs közük egymáshoz - számolt be az RTL Híradó.</p>

A társasház még december elején levált a Főtáv rendszeréről, de számlát azóta is kapnak. Drágállották, és nem is voltak elégedettek a távhőszolgáltatással, ezért 17 millió forintért saját gázkazánt építtettek hitelből, amit folyamatosan törlesztenek. Több mint 50 százalékot lehet spórolni, és már most, a hitel mellett is 10 százalékkal kevesebb a költségünk - mondta Berkovics László, az egyik lakó.

Emellett persze a távhő alapdíjat is fizetniük kellene a lakóknak. A Főtáv Zrt. szerint ugyanis nem jogszerűen váltak le a rendszerükről. Ha nem fizetik az alapdíjat, behajtási eljárás indul, tehát tisztázódhat, hogy ez egy jogszerű, vagy nem jogszerű követelés a Főtáv részéről - mondta Balog Róbert, a cég szóvivője.

A távhőszolgáltatásról szóló törvény jelenleg ugyanis arra kötelezi a szolgáltató cégeket, hogy csak akkor engedélyezze a fogyasztók különválását, ha valamilyen környezetbarát fűtésre térnek át, például napkollektorosra vagy hőszivattyúsra. RTL Híradó úgy tudja, mindezektől függetlenül egyre többen választják a gázkazános rendszert - csak a 13. kerületben 60 társasház készül felmondani távhős szerződését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!