Friss hírek

2009.01.23. 09:13

Újabb rejtély a sólyi templomban

<p>Ezúttal nem újabb középkori gyereksírokat, hanem felnőttek csontvázait találták meg a Veszprém megyei Sóly református templomában. A lelet érdekessége, hogy a két holttestet egy sírba temették úgy, hogy az egyik átkarolja a másikat. Az ásatás vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, az is meglepő, hogy a középkorban a halottakat kelet felé nézve tették a földbe, őket pedig nyugati irányba. Ahogy arról korábban a Független Hírügynökség többször beszámolt a sólyi templom padlófelújítása közben középkori, szinte teljesen ép gyerekcsontvázakat találtak.</p>

Rendkívüli leletnek nevezte a sólyi ásatok vezetője a csütörtökön előkerült csontvázakat. Rácz Miklós a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat kutatója elmondta: két felnőtt csontvázat találtak közös sírban. Nemüket és azt, hogy mennyi idősek lehettek még nem sikerült megállapítaniuk. A leleteket ugyanis még nem tárták fel teljesen. Az viszont már most látszik, hogy az egyik nem kinyújtott testtel fekszik, hanem oldalán, felhúzott térddel és átöleli a másikat. Pedig így nem temetkeztek az 1600-as években - mondta a szakember. Hozzátette a másik különlegesség - ami szintén nem volt szokás a középkorban -, hogy a pár nem keleti, hanem nyugati irányba fekszik. A régészek remélik, hogy miután antropológusok megvizsgálják a csontvázakat, választ kapnak kérdéseikre.

Ahogy arról korábban a Független Hírügynökség beszámolt, tavaly novemberben -padlófelújítás közben - középkori gyereksírokat találtak a templomban. Majd egy időre felfüggesztették az ásatásokat pénzhiány miatt, ám azt a napokban újrakezdték. Ekkor újabb gyermeksírok bukkantak elő. A kutatók már azt érdekesnek tartották, hogy miért pont ide temették a gyerekeket, amikor az 1600-as években már volt saját temetője a falunak.

Ezek is érdekelhetik