Friss hírek

2009.01.19. 18:18

Újabb iskolákat romboltak le a tálibok Pakisztánban

<p>Öt további iskola épületét döntötték romba a szélsőséges iszlamista tálibok az ország észak-nyugati részén - jelentették be hétfőn a pakisztáni hatóságok. A BBC információi szerint a tálibok tavaly összesen több mint 150 állami iskolát romboltak le, főként olyanokat, amelyekben lányokat oktattak.</p>

A szélsőséges iszlamisták decemberben közleményt adtak ki, amelyben arra szólították fel a magániskolák vezetőit, hogy január 15.-ég zárják be tanintézményeiket, mert a tálibok tiltják a lányok taníttatását.

Az újabb öt iskolát annak ellenére rombolták le a tálibok, hogy az érintett észak-nyugati településeken a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el. A támadásokban senki nem sérült meg.

Pakisztánban egyébként január elsején téli szünet kezdődött, de a magániskolák közül néhány továbbra is nyitva tart, hogy bepótolják tananyagbéli lemaradásukat. Az újabb iskolák ellen intézett támadások miatt a tanintézetek vezetői közül sokan azt állítják: a tanáraik félnek munkába menni, a szülők pedig tartanak attól, hogy iskolába küldjék gyermekeiket.

Ezek is érdekelhetik