Friss hírek

2009.01.23. 15:12

Újabb egyeztetés a BKV és a szakszervezetek között - megállapodás-tervezet kidolgozásán dolgoznak

<p>Nem született megállapodás pénteken sem a BKV és a szakszervezetek közötti egyeztetésen, viszont megkezdték egy esetleges megállapodás-tervezet kidolgozását. A "vaskerekes" ágazat képviselői hétfőre írják le javaslataikat, amelyek között szerepel például a HÉV kiszervezésének, illetve a vállalat holdinggá alakításának elhalasztása. A "gumikerekesek" által hiányolt 30 milliárdos kormányzati plusz pénzről viszont most nem volt szó.</p>

Vegyék le a napirendről a HÉV eladását a BKV jelenlegi formáját pedig ne most alakítsák át holdinggá - egyebek mellett ezt javasolták a kötöttpályás közlekedésben dolgozókat képviselő szakszervezetek. Gulyás Attila, a villamos- és metróközlekedésben dolgozókat képviselő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnök-helyettese a Független Hírügynökségnek a pénteki tárgyalás után elmondta, hogy ezzel 650 millió forintot lehetne megspórolni. Számítások szerint ugyanis a HÉV kiszervezése egyszeri 150 milliós, a vállalat holdinggá alakítása pedig újabb 600 milliós költséggel járna. Meglátásuk szerint utóbbival inkább akkor kellene foglalkozni, hogyha megkapják a 30 milliárdos kormányzati pénzt.
Az erről szóló javaslatot pénteken szóban ismertették a BKV illetékeseivel, hétfőre pedig elkészítik az írásos változatot is.

A BKV az egyeztetések után közleményében azt közölte, hogy továbbra is mindent megtesznek a sztrájk elkerülése érdekében.

Közben pénteken nem volt egyeztetés a buszosokat képviselő szakszervezettel arról, hogy mikor érkezik meg a kormányzat által garantált 30 milliárd forint. Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének szóvivője azt mondta, a BKV akkorra ígért újabb konzultációt, hogyha érdemben tudnak reagálni a kérdésben. Így tehát nem hárult el a veszély, hogy februárban ismét BKV sztrájk legyen.

Ezek is érdekelhetik