Friss hírek

2009.01.29. 07:56

TUDOMÁNY - Ötzit, az alpoki ősembert utolsó napjaiban nem egy támadás érte, hanem kettő

<p>Ötzit, az alpoki ősembert, akinek múmiáját 5 ezer év után találták meg jégbe fagyva, élete utolsó napjaiban nem egy támadás érte, hanem kettő. Ezt állapították meg német és olasz tudósok a test új vizsgálatából.</p>

Korábban annyit tudtak a szakemberek, hogy Ötzit valaki nyíllal hátba lőtte. De most a müncheni LMU egyetem és a bolzanói patológiai intézet kutatói megállapították, hogy a halál néhány perccel, esetleg néhány órával később következhetett be.

Az ősember életének egy tompa tárggyal mért ütés vetett véget.

De néhány nappal korábban hosszú, mély vágott sebet ejtettek a 46 éves ember egyik karján.

A kutatásvezető, Andreas Nerlich szerint "most már meg tudjuk becsülni, mikor és milyen sorrendben keletkeztek a sérülések". "Most már világos, hogy Ötzi az élete utolsó napjaiban legalább két olyan eseményen ment át, amelyek következtében testi sérüléseket szenvedett, ami azt jelentheti, hogy kétszer is megtámadták" - tette hozzá.

Az új felfedezés újabb bepillantást enged az 5 ezer évvel ezelőtti csiszoltkőkori emberek életébe.

Ötzi rézfejszéje például arról tanúskodik, hogy a fémművesség sokkal fejlettebb volt ezen a területen, mint korábban gondolták. Holttestének tanulmányozásából a szakemberek sok részletet tudtak meg abból, hogy hogyan táplálkozott, és milyen volt az egészségi állapota.

Ötzit 1991-ben találták meg gleccserbe fagyva az osztrák-olasz határon húzódó Ötz-völgyi-Alpokban, innen a sajtóban elterjedt beceneve.

Ezek is érdekelhetik