Friss hírek

2009.01.20. 07:08

TUDOMÁNY - Mit láthatott a távcsőben Galilei a szembetegségével? Talán a DNS-e elárulja

<p>Olasz tudósok DNS-mintát szeretnének venni Galilei 16-17. századi csillagász maradványaiból, annak eldöntése céljából, hogy mit is láthatott a távcső feltalálója, aki öregségére megvakult.</p>

Galileo Galileinek degeneratív szembetegsége volt. A firenzei természettudományi múzeum kutatói arra kíváncsiak, hogyan torzította el a nagy csillagász látóképességét a betegség. A DNS-vizsgálat alapján kiderülhet, miért úgy írta le Galilei a Saturnus bolygót, hogy annak két oldalt "fülei" vannak, és miért nem látta az égitestet övező gyűrűket.

Az olasz tudósok első lépésként pontos másolatot készítettek arról a teleszkópról, amelyet Galilei használt. A DNS-minta pedig megerősíthetné azt a mai szemorvosi feltételezést, hogy Galileinek egy genetikai alapú szembetegsége volt.

A kutatócsapat ezt az évet szánja a munka finanszírozásához szükséges 300 ezer euró (86 milliárd forint) előteremtésére és az exhumálás adminisztratív akadályainak elhárítására.

Galilei a Firenzei Szent Kereszt Bazilikában van eltemetve.

Az ENSZ 2009-et a Csillagászat Évének nyilvánította éppen Galilei felfedezéseinek 400. évfordulója alkalmából. Gailei 1609-ben állapította meg, hogy foltok vannak a Nap felszínén, továbbá hogy a Hold felületét kráterek és hegyek borítják. Ugyancsak Galilei fedezte fel a Jupiter bolygó 4 legnagyobb holdját, ezzel megerősítve nagy elődének, Copernicusnak a heliocentrikus elméletét, amely szerint a bolygók nem a Föld, hanem a Nap körül keringenek.

Galileit 1633 az Inkvizíció elítélte, tanainak visszavonására kényszerítette. Élete végéig, 1642-ig házi őrizetben tartották.

Gallilei a csillagászaton kívül a fizikában és a matematikában is kiemelkedő eredményeket ért el. Albert Einstein a modern természettudományok atyjának nevezte őt.

Ezek is érdekelhetik