Friss hírek

2009.01.23. 08:02

TECHNIKA - Internetes washingtoni politikai ki kicsoda - a felhasználók is beleírhatnak

<p>Politikusi ki kicsoda weblapot indított a Washington Post, az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb napilapja. A WhoRunsGov.com (kik azok, akik kormányoznak) site-ba a Wikipédia módjára "belenyúlhatnak" az olvasók is.</p>

A Washington Post azzal indokolja a vállalkozást, hogy nyolc év után először van kormányváltás, így most több száz új arc jelenik meg az amerikai fővárosban.

A WhoRunsGov.com állandóan bővülő adatbázis lesz az új kormányzati funkcionáriusokról, parlamenti képviselőkről, tanácsadókról és természetesen a lobbistákról és think tank-szakértőkről.

Az oldalon szereplő minden személyről először röviden az szerepel, hogy az illető miért fontos. Majd a hatalomba emelkedésének összefoglalója olvasható, továbbá a főbb kérdések, amelyekkel az illető foglalkozik. Végül a "ki kinek a valakije" (The Network) bemutatja az illető politikai hálózati helyét.

Az oldal látogatója különböző hasznos kategóriákban böngészhet, például kereshet a kormányzati funkcionáriusokra, a kormányzati posztok esélyeseire. Külön kigyűjtve Barack Obama elnök tanácsadói, egy másik kategóriában azok az "új" arcok, akik már a 2000 előtti Clinton-kormányzatban is dolgoztak

A WhoRunsGov.com első adatlapjait a Washington Post újságírói készítik, de tavasztól a felhasználók is beszállhatnak a fejlesztésbe, kiegészítéseket, módosításokat javasolhatnak. Kicsit a Wikipédia enciklopédia mintájára, de nem annyira szabadon: a szerkesztőség a megjelenés előtt ellenőrizni fogja az olvasóktól jövő információt.

Ezek is érdekelhetik