Friss hírek

2009.01.27. 10:52

Szombattól kérhetik a kötelező biztosítás befizetési igazolását

<p>A rendőrök szombattól megbüntethetik azokat az autósokat, akik nem tudják igazolni, hogy befizették az első negyedéves kötelező felelősségbiztosításukat - áll a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) keddi közleményében. A büntetésnél is súlyosabb következményei lehetnek azonban, ha kárt okoz a járművezető, ilyenkor ugyanis ő viseli a teljes anyagi felelősséget. Az ügyfeleknek ezért azt tanácsolják, hogy keressék fel azt a biztosítót vagy alkuszt, akinél megkötötték biztosításukat.</p>

Tavaly ilyenkor autósok ezrei kerültek kellemetlen helyzetbe, mert biztosítójuktól a jogszabályban szereplő január 30-i határidőig nem kaptak sem csekket, sem igazolást a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) befizetéséről. Idén azonban ismét előfordulhat, hogy egyes biztosítók késnek a szerződések feldolgozásával. A szabályozás szerint az autós felelőssége, hogy a kötelező meglétét a hatóságok kérésére igazolja - olvasható a FBAMSZ közleményében.

Az a járműtulajdonos, aki a biztosítási kötvényben szereplő határidőt több mint 30 nappal átlépi, biztosítás nélkül marad. A biztosítók egy része ugyanakkor ma már hatvan napos díjhalasztást is felajánl az ügyfeleinek, ám a fedezetről szombatig ilyenkor is gondoskodni kell, hiszen a rendőrök már január 31-én is kérhetik a biztosítás érvényességének igazolását. Ilyenkor az igazolás hiánya önmagában szabálysértésnek minősül, függetlenül attól, hogy a gépjármű üzembentartója rendelkezik-e érvényes biztosítási fedezettel. Erre a csekken kívül a kötvény másolata, illetve a biztosító által kiadott igazolás is megfelelő.

Ha az üzembentartó kötelező felelősségbiztosítását nem csekken, hanem csoportos beszedéssel, vagy banki átutalással fizeti meg, a közúti ellenőrzés során a rendőr nem köteles elfogadni az erről szóló banki igazolást, mivel a jogszabály értelmében a biztosítási fedezet fenntartását ebben az esetben csak a biztosító által kiállított, a biztosítási díj megfizetését igazoló bizonylattal (díjfizetési igazolás) lehet igazolni.

Ezek is érdekelhetik