Friss hírek

2009.01.23. 19:51

"Segítenünk kell amerikai barátunknak a guantanamói foglyok befogadása ügyében" - mondta Barroso

<p>Az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso arra szólította fel a tagállamokat pénteken, hogy fogadjanak be guantanamói rabokat és ezzel segítsenek az Egyesült Államok új elnökének, Barack Obamának a Kuba szigetén működő amerikai terrorista-tábor felszámolásában. Barroso szavai szerint két ország, Portugália és Spanyolország már jelezte, hogy hajlandóak tenni valamit az ügy érdekében.</p>

"Segítenünk kell amerikai barátainknak a probléma megoldásában" - mondta Jose Manuel Barroso az Európai Unió külügyminisztereinek hétfői, brüsszeli találkozója előtt.

A tárgyaláson várhatóan megvitatják, hogyan tudnának eleget tenni az Egyesült Államok azon kérésének, hogy az Európai Unió fogadjon be 245 rabot a guantanamói terrorista-táborból, melyet az új amerikai kormányzat mihamarabb bezáratna. Ehhez az első lépéseket már meg is tették, így felfüggesztették a rabok elleni eljárásokat a katonai ügyészségeken.

Jogvédő szervezetek már évek óta követelték az Egyesült Államok korábbi, Bush-kormányzatától, hogy legalább az alapvető jogokat biztosítsák a Kuba szigetén működő amerikai támaszponton fogvatartottaknak, akiket úgy tartanak őrizetben, hogy ügyeikben még csak vádat sem emeltek ellenük.

Ezek is érdekelhetik