Friss hírek

2009.01.26. 12:07

Saját polgármesterjelöltet indít a kolozsvári választásokon a Magyar Polgári Párt

<p>Önálló jelöltet állít a február 15-i kolozsvári polgármester-választáson a Magyar Polgári Párt (MPP), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ezzel szemben bejelentette: a városvezetői tisztségre nem lesz saját jelöltjük. A kolozsvári magyarság aránya alig 18 százaléka a város lakosságának.</p>

Kolozsváron azt követően szerveznek időközi választásokat, hogy Emil Boc városvezetőt miniszterelnöknek jelölték, így várost átmeneti időre a két alpolgármester - köztük az RMDSZ-es László Attila - vezeti. A kolozsvári RMDSZ már a múlt héten megállapodott a kormánykoalíciós tagságú Demokrata-Liberális Párt (PDL) helyi képviselőivel arról, hogy amennyiben a szövetség nem indít jelöltet, és a PDL-s jelölt, Sorin Apostu jelenlegi alpolgármester megnyeri a választásokat, az RMDSZ megtarthatja az alpolgármesteri, az alprefektusi, valamint a megyei önkormányzat alelnöki tisztségét. A helyi RMDSZ szerint a legfrissebb felmérésekből kiderül: a szövetség jelöltjének semmi esélye sincs arra, hogy bekerüljön a voksolás második fordulójába.

Gergely Balázs hétfőn jelentette be az MPP színeiben való indulását, magyarázata szerint azért, mert az RMDSZ Demokrata-Liberális Párt csapdájába esett. "Nem engedhetjük meg, hogy a PDL-nek akkora befolyása legyen a város magyarságára" - fejtegette az MPP kolozsvári elnöke. László Attila RMDSZ elnök eközben az MPP népszerűség hajhászásával magyarázza a jelöltállítást.

Eddig hét párt jelentette be, hogy saját jelöltet indít Kolozsvár polgármesteri tisztségéért. Nem indul ellenben a várost korábban 12 évig vezető Gheorghe Funar, akinek pártja - a Nagyrománia Párt - a parlamentből is kiesett a novemberi választásokkor.

Ezek is érdekelhetik