Friss hírek

2009.01.28. 15:22

Pert indítottak szegráció miatt a győri önkormányzat ellen

<p>Szegregáció miatt beperelte a győri önkormányzatot az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány. Szerintük az egyik helyi általános iskolában elkülönítik a roma gyerekeket, és alacsonyabb színvonalú oktatásban részesülnek, mint a város többi intézményében. Az önkormányzat cáfolja ezt. Azt mondják: Győrben minden szülő oda íratja gyerekét iskolába, ahová szeretné. A per szerdán kezdődött a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságon.</p>

A Kossuth Lajos Általános Iskola tanulóinak létszáma 220, a diákok körülbelül kétharmada roma vagy roma származású, bár utóbbiról hivatalos adatok nincsenek. Az alapítvány úgy véli: a városban ebben az intézményben különítik el a cigány gyerekeket, és alacsonyabb színvonalú az oktatás, mint a város más iskoláiban. Hiányolják a zenei képzést és az idegen nyelv oktatását. Az alapítvány elnöke szerint ezt az állapotot meg kell szüntetni, ezért perelték be az önkormányzatot.

Az a megoldás jöhet szóba, hogy az iskolát bezárják és a tanulókat integrálják a többi városi iskolába. Ez azért is indokolt, mert kihasználatlanul működik az épület, fele annyi gyerek jár oda, mint amennyi férőhely van - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány elnöke.

A győri önkormányzat jogi képviselője szerint semmilyen megkülönböztetés nincs az iskolában. Azt is vitatják, hogy az alapítványnak van-e joga képviselni az érintett gyerekek érdekeit. Győrben szabad az iskolaválasztás, minden szülő abba az intézménybe íratja a gyerekét, ahová akarja - mondta Rákosfalvy Zoltán ügyvéd.

A Kossuth Lajos Általános Iskola minden pedagógusa szakképzett, az intézményben több logopédus, gyógypedagógus és fejlesztő tanár is dolgozik. Az osztályok átlaglétszáma 13 fő. Idén a körzetben élő 125 első osztályos gyerekből húszat írattak ebbe az iskolába a szülök. Az iskola Győrnek azon részén található, ahol sok roma él.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány már több hasonló pert indított az országban: azt mondják nem akarnak minden önkormányzatot beperelni, de remélik, ezek a precedens értékű eljárások elrettentő erővel bírnak. A per folytatódik, de időpontot ehhez még nem tűztek ki.

Ezek is érdekelhetik