Friss hírek

2009.01.30. 12:23

Őrizetben egy fővárosi bankrabló

<p>Őrizetbe vették a rendőrök azt a férfit, aki gyanújuk szerint hétfőn kirabolt egy bankot a fővárosi Bartók Béla úton. Azt még vizsgálják, hogy más, hasonló bűncselekmény is köthető-e hozzá. A férfi egyébként egyelőre tagad.</p>

A fővárosi Bartók Béla úton lévő egyik pénzintézetbe hétfőn délelőtt lépett be egy fegyveres, aki az alkalmazottakat megfenyegette, majd pármilliós zsákmányával gyalog elmenekült. A rendőrök azonnal megkezdték a nyomozást és már másnap - azaz kedden - a látókörükbe került a valaki. A munkájukat nagyban segítette, hogy a támadóról készült felvételek jók voltak.
A férfit csütörtökön reggel II. kerületi otthonában fogták el - mondta el pénteki sajtótájékoztatóján Nyerges Béla, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rablási osztályának vezetője. A házkutatás közben megtalálták nála - a feltehetően - a bankból elvitt pénz nagy részét is, ez forint illetve valuta volt.

A feltételezett támadót már kihallgatták a rendőrök, egyelőre tagad. Most azt vizsgálják, hogy köze lehet-e más, hasonló bűncselekményekhez is. Nem zárják ki ugyanis, hogy más fegyveres rablást is végrehajtott Budapesten. Az már valószínű, hogy tavaly októberben egy II. kerületi posta kirablása szintén hozzá köthető. Nyerges Béla azonban többet egyelőre nem akart elmondani a nyomozás érdekeire hivatkozva.

A férfiről annyit lehet tudni, hogy 44 éves, jó ideje Budapesten él és vállalkozónak mondja magát - tette hozzá Nyerges Béla.

Az elmúlt néhány hétben több hasonló bűncselekmény is történt Budapesten. Több támadás ráadásul pénzintézet ellen irányult. Január 13-án a Flórián téri bankfiókba ment egy támadó, aki úgy tudott elmenekülni, hogy az egyik alkalmazottat túszként magával vitte. A dolgozót később elengedte. Múlt pénteken egy Fehérvári úti pénzintézetet rabolt ki egy ismeretlen. Most szerdán pedig két rablás is történt: egy III. kerületi bevásárlóközpontban az egyik pénzszállító cég alkalmazottját támadták meg, nem sokkal később pedig a XIII. kerületi pláza egyik bankfiókjából vitt el pénzt egy rabló.
Bencze József országos rendőrfőkapitány február elejére egyeztetést kezdeményezett a bankszövetség és a bankok biztonságát felügyelő cégek képviselőivel a hasonló támadások megelőzése érdekében.

Ezek is érdekelhetik