Friss hírek

2009.01.26. 10:42

OLIMPIA: Rogge szerint nincs baj Londonban

<p>A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Jacques Rogge cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint London túllépte volna a 2012-es olimpia költségvetését, és kijelentette: nem kell csökkenteni a beruházások mértékét sem.</p>

Rogge a svájci TSR televíziónak nyilatkozva elmondta: a Londoni Szervező Bizottság csak egy tartalékforráshoz nyúlt hozzá, amelyre azért volt szükség, mert a magánszektor csak "nagyon nehezen" tudta volna finanszírozni az olimpiai falu megépítését.

Amikor a világgazdasági válságról, valamint London pénzügyi problémáiról kérdezték, Rogge így reflektált: "Nem kell csökkenteni a játékok költségvetését, és még egyszer elmondom, itt egy hatalmas félreértés van". "Nem költségcsökkentésről, hanem egy tartalékforrás felhasználásáról van szó, amely 2,7 milliárd fontot jelent. Ezzel a pénzzel gond nélkül lehet folytatni a munkálatokat" - tette hozzá az elöljáró.

Már a pénzügyi válság előtt többen jelezték félelmüket, hogy London nem lesz képes harcba szállni a 2008-as pekingi játékokkal, amelyre a kínai kormány hihetetlen mennyiségű pénzt áldozott.

A jelen állás szerint 9,3 milliárd fontba fog kerülni a londoni olimpia, az eredetileg tervezett 3,4 milliárddal szemben.

"Ha tudtuk volna, amit most, akkor valószínűleg nem pályázzuk meg a 2012-es nyári játékokat" - jelentette ki múlt novemberben Tessa Jowell, a brit olimpia minisztere.

Ezek is érdekelhetik