Friss hírek

2009.01.29. 08:52

Népszavazással szüntetnék meg az áram, távhő és gáz alapdíjakat, a hitelintézetek pedig nem változtathatnának önkényesen

<p>Hitelesítette az Országos Választási Bizottság szerdán azokat az aláírásgyűjtő íveket, amelyeken a kezdeményező az áram-, gáz-és távhő alapdíjakat szüntetné meg. A három kérdésben azonban szerepel az is, hogy az alapdíjat eltörlésével rendelkezésre állási költséget kellene fizetni, de a fogyasztás arányában. A hitelintézetekkel kapcsolatos kérdésekben is lehet népszavazást kezdeményezni: a bankok nem változtathatnának önkényesen a különböző díjaikon.</p>

Az Országos Választási Bizottsághoz a háztartási áram-, gáz-és távhő alapdíjak kapcsán kétféle kérdés is érkezett: az egyik kérdéscsoport teljesen megszüntetné az alapdíjakat. Az egyik csoport három kérdését a bizottság elutasította, mert nem derül ki, miből fedezné a szolgáltató a rendszer fenntartását.

Hitelesítettek azonban három olyan kérdésről szóló ívet, amelyben ugyancsak megszüntetné az alapdíjakat a kezdeményező, de helyette a rendelkezésre állási díjat a fogyasztás arányában fizettetné meg. Vagyis, aki keveset fogyaszt, annak kevesebb készenléti - rendelkezésre állási - díja lenne.

A forint alapú, ingatlanvásárlási hitelek kapcsán olyan népszavazási kezdeményezéseknek engedett utat az OVB, amelyek szerint a hitelintézetek, bankok nem változtathatnának egyoldalúan bizonyos szerződési feltételeken. Ilyen lenne az előtörlesztési díj, a kamat és a kezelési költség.

Szintén indíthat aláírásgyűjtést népszavazáshoz az a kezdeményező, aki azt szeretné, ha az országgyűlési képviselői tisztség összeférhetetlen legyen a polgármesteri tisztséggel. Szabad utat kapott az a kezdeményezés is, hogy a nyugdíjemeléseknél minden nyugdíjas nyugdíját - nyugdíjának összegétől függetlenül - egységesen, egyenlő - azonos - összegben emeljék - derül ki az OVB szerdai ülésének határozataiból.

A népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírási ívek, illetve a kérdések hitelesítése az első lépés. Ezután a kezdeményezőnek 200 ezer érvényes aláírást kell összegyűjtenie. A népszavazást ezek hitelesítése után lehet kiírni, és ha sikeres, az országgyűlésnek módosítania kell a szükséges jogszabályokat.

Nem lehet az Alkotmányt, illetve kormányrendeleteket érintő kérdésben népszavazást kezdeményezni. Szerdán is több, ehhez kapcsolódó kérdést utasított el az OVB. Ilyen volt például, hogy országos népszavazást lehessen tartani arról, hogy csak azok az országgyűlési képviselők kaphassák meg a havi járandóságukat, akik az ülések időtartamának kétharmadán jelen vannak. Szintén elutasították a kérdést, hogy országos népszavazást lehessen tartani arról, hogy az országgyűlési képviselők semmilyen más társadalmi, közéleti vagy gazdasági tisztséget ne tölthessenek be. Szintén ilyen kérdés volt a képviselők visszahívásával, vagy a nemzetközi szerződések felmondásával kapcsolatos kérdés.

Ezek is érdekelhetik