Friss hírek

2009.01.29. 21:02

Nem függesztik föl az eljárást Guantanamón a USS Cole-ügy gyanúsítottja ellen

<p>Visszautasította egy Guantanamón szolgálatot teljesítő katonai bíró egy konkrét esetben az amerikai elnök kérését, miszerint függesszék föl a fogolytábor lakói ellen folyatott eljárásokat - jelentette be a Pentagon csütörtökön. James Pohl bíró nemet mondott az ügyészség által közvetített kérelemre egy szaúdi származású gyanúsított ügyében, aki állítólag részt vett a USS Cole elleni, 2000-es merényletben. Az Obama-kormányzat ezután akár vissza is vonhatja a vádat a férfi ellen.</p>

A január huszadikán hivatalba lépett Barack Obama azonnal, első teljes hivatali napján utasított a hírhedt fogolytábor egy éven belüli bezárására, kérte az ügyek újbóli kivizsgálását, és a bírósági eljárások 120 napra való felfüggesztését. Döntés arról azonban még nincs, hogy mi lesz a még mindig Guantanamón tartózkodó, becslések szerint 245 fogoly sorsa.

A szóbanforgó 43 éves szaúdi férfi, Abd Al-Rahim Al-Nasiri a bírósági eljárás eredeti menete szerint február 9-én tesz vallomást.

A jemeni Aden kikötővárosban veszteglő USS Cole amerikai hadihajó ellen 2000 októberében követtek el öngyilkos merényletet, amelyben 17-en meghaltak. Al-Nasiri állítólag együttműködött az elkövetőkkel.

Ezek is érdekelhetik