Friss hírek

2009.01.29. 17:18

NABUCCO - Irán adna gázt, ha vennének tőle

<p>Irán kész megfelelő mennyiségű gázt adni Európának a Nabucco gázvezetéken keresztül, ha erre felkérést kap. Ezt Ali Reza Irwash Irán magyarországi nagykövete mondta a Független Hírügynökségnek. A nagykövet hozzátette: országa intenzív fejlesztéseket tervez hatalmas földgázkincsének kitermelésére. Irán a Nabuccótól függetlenül is tervezi egy vezeték építését, amellyel Törökországon keresztül szállíthatna gázt Európába.</p>

Irán budapesti nagykövete a Független Hírügynökségnek elmondta: Európa érdeke az, hogy biztonságos gázellátása legyen, és reméli, hogy "a közösség kiáll saját érdekeiért". Ebben Irán megbízható partner tudna lenni és megkeresés esetén kész az együttműködésre - tette hozzá Ali Reza Irwash.

A nagykövet szerint a Nabucco eredeti terveiben Irán is szerepelt, de az iráni szállítási lehetőséget főként amerikai nyomásra kivették a számításokból. Irán viszont az európai projekttől függetlenül is tervez egy, az ország déli részéből Törökországba vezető rendszert, amely akár a Nabucco ellátóvezetéke is lehetne; ennek teljesítményét évi 37 milliárd köbméterre tervezik, ami 20%-kal meghaladja a Nabucco tervezett kapacitását. A Pars project néven ismert tervnek jelenleg a megvalósíthatósági tanulmánya készül, most tárják fel a műszaki és finanszírozási lehetőségeket.

Arról, hogy az új amerikai vezetés változtat-e álláspontján Irán részvételével kapcsolatban a Nabucco vezetékben, a nagykövet azt mondta, még nem kaptak semmilyen hivatalos jelzést ezzel kapcsolatban.

Ali Reza Irwash óva intett mindenkit a túlzott várakozásoktól. Mint mondta, a Nabucco jelenlegi tervezett gázforrásai sem teljesen kockázatmentesek, hiszen az azeri gázkészletek valódi mennyisége bizonytalan, Türkmenisztán projektbeli határozottsága pedig eddig többször változott. Kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy kihasználható a tervezett vezeték évi 31 milliárd köbméteres szállítási kapacitása.

A nagykövet hozzátette: a törökországi vezeték mellett felvetődött, hogy országa, Katarral közösen, a kitermelendő gáz egy részét cseppfolyós formában, tartályhajókon juttatná el európai kikötőkbe. Ez részben technológiai, részben energiakereskedelmi kérdés, ám ez a vezetéknek nem teljes értékű alternatívája - jelentette ki Ali Reza Irwash.

Ezek is érdekelhetik