Friss hírek

2009.01.21. 12:17

MSZP: Nem kell pótköltségvetés

<p>A szocialisták szerint nincs szükség pótköltségvetésre, mert a jelenlegi sarokszámok nem indokolják azt. Az államháztartási törvény alapján a kormány saját hatáskörben tehet lépéseket a válság kezelésére - mondta Molnár Albert szocialista képviselő szerdai sajtótájékoztatóján. A politikus hangsúlyozta, az idei évre prognosztizált 2,6 százalékos hiány "fix pont", a kabinet továbbra is költségcsökkentésben gondolkodik.</p>

Molnár Albert szerint a kiadásokat az állami bevételek csökkenéséhez kell igazítani, úgy, hogy az a lehető legkisebb áldozatokkal járjon. A konkrétumokat firtató újságírói kérdésre a képviselő azt válaszolta: a kormány elsősorban a szociális szféra, az adórendszer és a széttagolt önkormányzati struktúra átalakításán gondolkodik, de "nincsenek tabu témák", tehát mindent megvizsgálnak. Az Országgyűlés január 29-i ülésére várhatóan körvonalazódnak majd az elképzelések - tette hozzá. A képviselő hangsúlyozta, a rendkívüli ülésen politikai ciklusokon átívelő lépésekről is tárgyalni kell. Ilyen például a kisebb parlamentről szóló javaslat, vagy az önkormányzati szektor racionalizálása - mondta.

Az uniós tagállamok új növekedési előrejelzéséről szóló, napokban nyilvánosságra hozott jelentés kapcsán a politikus elmondta: Szlovákia mellett Magyarország prognózisa volt az egyik legpontosabb. Az MSZP szerint ez azt jelenti, hogy hazánk bebizonyította: "éltanulónak" számít alkalmazkodásban, a kormány pedig képes gyorsan alkalmazkodni a helyzethez, hisz még az Állami Számvevőszéknél is pesszimistább prognózissal számolt.

Ezek is érdekelhetik