Friss hírek

2009.01.22. 16:20

Manipulált bankautomaták Németországban

<p>A berlini rádió csütörtöki jelentése szerint a múlt évben rekordszámú manipulált pénzkiadó automatát találtak Németországban. Az adatvédőket aggodalommal tölti el, hogy 2008-ban 80 százalékkal nőtt a veszélyes banki berendezések száma.</p>

A legnépesebb Európai Uniós tagállamban, Németországban már régen kongatják a vészharangot az adatvédelmi szakemberek, hogy nem elég biztonságos az ügyfelek bankkártyás pénzforgalma. A berlini rádió csütörtöki értesülése szerint tavaly 800 manipulált pénzkiadó automatát fedeztek fel az országban. Ez 80 százalékkal több, mint 2007-ben.

Az ügyfelek pin-kódjának és/vagy kontószámának megszerzésével a szervezett bűnözők mintegy 40 millió eurós (kb. 11 milliárd forint) haszonra tettek szert. Az úgynevezett "személyes érzékeny adatok" révén csak azért nem tudtak több pénzt besöpörni a bankautomatákat manipuláló csoportok, mert a lehívható összeg jobbára limitált Németországban és sokan gyorsan letiltatták a kártyájukat gyanús pénzmozgást észlelve számlájukon.

Noha a pénzintézetek a bankkártyák fél évszázaddal ezelőtti (1958) bevezetése óta sokat tettek az automaták biztonságosabbá tételéért, úgy tűnik, hogy a szervezett bűnügyi körök egy lépéssel előbbre járnak a technikai innovációban.

Ezek is érdekelhetik