Friss hírek

2009.01.24. 11:30

MADÁRINFLUENZA: a negyedik halál idén Kínában

<p>A madárinfluenza vírusától halt meg egy 31 éves nő Kínában - jelentette az állami Új Kína hírügynökség szombaton. Idén már négy ember halt meg a H5N1 vírustörzstől Kínában, ahol a holdújévi ünnepségek miatt járványkitöréstől tartanak.</p>

Az ország észak-nyugati részén található Hszincsiang tartományban pénteken meghalt nő január tizedikén lett rosszul, miután egy háziszárnyasokat áruló piacon járt - közölte az Új Kína hírügynökség helyi egészségügyi tisztviselőkre hivatkozva. Laboratóriumi tesztek igazolták, hogy a H5N1 vírus okozta halálát. Hét napon belül ő volt a madárinfluenza vírusának harmadik áldozata: kedden egy 16 éves fiú, egy hete szombaton pedig egy 27 éves nő halt meg a vírus miatt.

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint az esetek szórványosak, és nem kell félni nagyobb járvány kitörésétől. A mezőgazdasági minisztérium azonban korábban arra figyelmeztetett, hogy a jövő hét hétfőn kezdődő holdújévi ünnepség miatt nagyobb egy esetleges járvány kitörésének a veszélye, ahogy az egyhetes ünnep miatt megnő a szárnyasok iránti kereslet. A vírus terjedésének kedvező hideg időjárás pedig csak növeli a problémát.

Ezek is érdekelhetik